28.8.09

Οι δηλώσεις του Σουφλιά για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος (τελική πρόταση)

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2009


ΠΡΟΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Δηλώσεις του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ
για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος
για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 544Δ/ 1978)

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, όπως διαμορφώθηκε μετά την διαβούλευση με τους φορείς και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

« Το Π.Δ. για τον Υμηττό ισχύει για περισσότερα από 30 χρόνια (από το 1978) και για να αναβαθμιστεί το καθεστώς προστασίας του εκπονήθηκε ειδική μελέτη από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ βάσει αυτής της μελέτης δόθηκε σε διαβούλευση και λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις και παρατηρήσεις των φορέων προχωρήσαμε σε βασικές αλλαγές του ΠΔ.

Βασική επιδίωξη και στρατηγικός στόχος των αλλαγών που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του ορεινού όγκου Υμηττού. Συγκεκριμένα:
Αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τη ζώνη Α του Υμηττού και καθιστούμε την προστασία της απόλυτη, απαγορεύοντας κάθε δόμηση.
Την ζώνη Α την χαρακτηρίζουμε και την οργανώνουμε ως πάρκο NATURA.
Στην υπόλοιπη έκταση του Υμηττού, περιορίζουμε τις υφιστάμενες σήμερα χρήσεις και θέτουμε αυστηρότερους όρους προστασίας του ορεινού όγκου.
Καταργούμε τις «ευκαιρίες» για αυθαίρετη δόμηση που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Επιτρέπουμε στην ζώνη Α την δημιουργία μόνο (5) πέντε νέων δημοτικών αναψυκτηρίων σε συγκεκριμένες θέσεις και μικρού εμβαδού, τα οποία μαζί με τα ιστορικά μνημεία και τα μονοπάτια προσφέρουν δυνατότητες αναψυχής στο κοινό.

H πρόταση που παρουσιάζουμε σήμερα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για την προστασία των ορεινών όγκων Αττικής.
Η πρόταση αυτή απεστάλη για διαδικασία γνωμοδότησης στους φορείς από το τέλος Ιανουαρίου 2009. Η διάρκεια της διαβούλευσης καθορίσθηκε μεν στους (2) δύο μήνες, αλλά ουσιαστικά διήρκησε (6) μήνες και έτσι είχαν την ευκαιρία όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους. Πρέπει να πω ότι η ανταπόκριση και η συμβολή των φορέων ήταν ουσιαστική και ιδιαίτερα εποικοδομητική και πολλές απόψεις τους ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο ΠΔ.

Σήμερα, μετά το πέρας και της διαβούλευσης, τα βασικά σημεία της τελικής μας πρότασης είναι τα εξής:

Πρώτον. Α’ Ζώνη:
Η Α΄Ζώνη (πυρήνας προστασίας ορεινού όγκου) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται σε περιοχή απολύτου προστασίας με χαρακτηριστικά Πάρκου – Natura. Ονομάζεται «Πάρκο της Φύσης (Natura) και Ιστορικών Μνημείων».
Συνολικά η έκταση της ζώνης Α απολύτου προστασίας γίνεται πλέον 91.600 στρ, (αυξάνεται κατά 15.800 στρέμματα), δηλαδή αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 80% επί του συνόλου του ορεινού όγκου, ενώ με το υφιστάμενο καθεστώς είναι 75.794 στρ ή ποσοστό 65% του συνόλου.
Στη Ζώνη αυτή απαγορεύεται, πλέον, η οποιαδήποτε δόμηση. Συγκεκριμένα, προτείνουμε τις εξής σημαντικές αλλαγές:
Η Α’ Ζώνη απολύτου προστασίας επεκτείνεται εις βάρος της Β’ Ζώνης κατά 15.800 στρ. Ειδικότερα στην δυτική πλευρά του Υμηττού (περιοχής Λεκανοπεδίου) το μεγαλύτερο ποσοστό της Β’ Ζωνης μετατρέπεται σε ζώνη Α, η οποία εφάπτεται πλέον με τις εντός σχεδίου περιοχές των Δήμων.
Στις προστατευόμενες περιοχές του Υμηττού προστίθενται άλλα 805στρ δασικών εκτάσεων στην περιοχή Δ.Παπάγου (ΑΟΟΑ) και Δ.Χολαργού (Κορακοβούνι), όπου δύνανται (στα μη δασικά τμήματα και με την έγκριση της Δασικής υπηρεσίας) να γίνουν μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις σε συνδυασμό με πολιτιστικές και αναψυχής. Επίσης στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή προστίθενται άλλα 643στρ.
Ενώ έως σήμερα επιτρέπεται να δημιουργηθούν αναψυκτήρια οπουδήποτε στη Ζώνη Α και με μέγεθος 150τμ, πλέον χωροθετούνται περιοριστικά μόνον 5 νέα δημοτικά αναψυκτήρια στις πύλες εισόδου του Πάρκου Natura, τα οποία θα έχουν μέγεθος έως 100τμ και θα λειτουργήσουν ως χώροι – πόλοι αναψυχής και πολιτισμού και ενημέρωσης πολιτών για το Πάρκο. Οι θέσεις τους καθορίζονται αυστηρά στις περιοχές: Προφήτης Ηλίας στο Κορωπί, Παλιό Λατομείο Βάρης (σε συνδυασμό με δημιουργία μικρού ανοικτού θεάτρου), Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και Παπάγου. (Σημειώνεται ότι υπάρχουν ήδη άλλα 4 στο σκοπευτήριο του Βύρωνα, το Μοναστήρι της Καισαριανής, το Θέατρο Βράχων και ένα στην θέση Κουτούκι, στο Δήμο Παιανίας).
Οι διάσπαρτες, έως σήμερα, κεραίες στην κορυφογραμμή του Υμηττού συγκεντρώνονται σε ένα μικρό πάρκο κεραιών έκτασης 103στρ, (Ε1 στο σχεδιάγραμμα), όπου δύναται να εγκατασταθούν ως 6 κεντρικές κεραίες για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Η οργάνωση της ζώνης Α που χαρακτηρίζεται «Πάρκο της Φύσης (Νatura) και των Ιστορικών Μνημείων» θα γίνει με εξειδικευμένη μελέτη, που θα αφορά στη διαφύλαξη και ανάδειξη των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών, οικολογικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών του βουνού με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων ήπιας αναψυχής ελεύθερου χώρου και περιπάτου, στο πλαίσιο των διατάξεων περί ημερήσιας δασικής αναψυχής.
Για την προώθηση και εξειδίκευση των παραπάνω θα δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης (κατά τα πρότυπα των άλλων περιβαλλοντικών φορέων) που θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των θεμάτων του ορεινού όγκου Υμηττού, καθώς και του ορεινού όγκου Πεντέλης, στης οποίας το Δασαρχείο υπάγεται.

Δεύτερον. Β΄ΖΩΝΗ:
Η εναπομένουσα περιφερειακή ζώνη του ορεινού όγκου (24.900 στρ ή ποσοστό περίπου 20%) κατανέμεται (ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες της) στις ακόλουθες ζώνες:
Παραμένουν υπό το καθεστώς της υφιστάμενης ζώνης προστασίας μικροί θύλακες, όπου υπάρχουν κοινωφελείς δραστηριότητες (εκπαιδευτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην Δυτική πλευρά του Υμηττού), ιδρύματα με ίδιο καθεστώς (όπως ο Δημόκριτος, το ΕΘΙΑΓΕ του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, η Πολυτεχνειούπολη και σημαντικό τμήμα της Πανεπιστημιούπολης, η σχολή Ευελπίδων, κ.ά) καθώς και υφιστάμενοι οικιστικοί θύλακες στις υπώρειες των σχεδίων πόλης (Χέρωμα Βάρης, Σκάρπιζα, Κίτσι, Ανάληψη και Γύρισμα Τερψιθέας στην περιοχή Γλυφάδας και τμήμα των Ο.Σ. Καφεπωλών και Πολ.Υπαλλήλων του Υπ.Στρατιωτικών). Το συνολικό εμβαδόν όλων των παραπάνω είναι 4,8% (5.587στρ).
Για τον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή που αυξάνεται κατά 643 στρ. ( συνολική έκταση 3650 στρ) καθορίζεται το Γενικό Πλαίσιο Αρχών και κατευθύνσεων, που θα εξειδικευθούν με Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα οργάνωσης του Πάρκου, μετά την σύνταξη Ειδικής Μελέτης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας βασικός στόχος είναι η σύνδεση και η συνέχεια του Πάρκου με τον Ορεινό Όγκο του Υμηττού.
Στις νότιες και ανατολικές υπώρειες του ορεινού όγκου και σε γεωργικές εκτάσεις (εκτός του ορίου της περιοχής Natura) δύνανται να χωροθετηθούν κοινωφελείς εγκαταστάσεις (υγείας, εκπαίδευσης και αθλητισμού – πολιτισμού) με πολύ αυστηρότερο όριο αρτιότητας 20στρ, ΣΔ=0,20 και κάλυψη 15% (χωρίς παρεκκλίσεις). Με το υφιστάμενο καθεστώς η αρτιότητα ήταν 4στρ (με παρεκκλίσεις ως 750τμ) και ο ΣΔ έφθανε με τις παρεκκλίσεις έως και 0,6.
Οι ήδη χωροθετημένες κοινωφελείς εγκαταστάσεις με έγκριση των αρμόδιων φορέων δύναται να υλοποιηθούν εφόσον διαθέτουν την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και του ΥΠΠΟ.
Οριοθετούνται σε ειδική και περιορισμένη ζώνη τα υφιστάμενα εντός της Β ζώνης προστασίας δημοτικά νεκροταφεία, για την σωστή λειτουργία των οποίων, θα πρέπει να τηρηθεί όπου εκκρεμεί, η περί νεκροταφείων ειδικότερη νομοθεσία. (συνολική έκταση νεκροταφείων 332 στρέμματα»
Τα λατομεία εντός των Ζωνών Προστασίας ( Α και Β) οφείλουν να διακόψουν την λειτουργία τους εντός εξαμήνου και να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον εντός τριών (3) ετών από την έγκριση του παρόντος διατάγματος.









Με την ευκαιρία της σημερινής ανακοίνωσης, όμως, η οποία –και το τονίζω αυτό- ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη να γίνει, θέλω να επισημάνω και το εξής:
Σημερινό δημοσίευμα που είναι σχετικό με το θέμα βασίζεται, δυστυχώς, σε ανακρίβειες και δημιουργεί εντελώς παραπλανητικές εντυπώσεις.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον. Είναι ανακριβέστατη η αναφορά ότι δήθεν δεν απεστάλη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό. Με το υπ’ αριθμ. 382/30 -1-2005 έγγραφο του ΟΡΣΑ απεστάλη στη Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιπλέον απόδειξη, άλλωστε, είναι και ότι στις 20-5-09 απεστάλη στον Οργανισμό Αθήνας η απάντηση της Γενικής Δ/νσης Δασών.

Δεύτερον. Εντελώς λανθασμένα, οι παρατηρήσεις της Γενικής Δ/νσης Δασών στηρίζονται στο ότι δήθεν προτείναμε τη δημιουργία θεματικού πάρκου του νόμου 3229/04 (που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις στέγασης, σίτισης κ.λπ.).
Η αλήθεια είναι ότι αποκλείουμε εντελώς κάτι τέτοιο και, προφανώς, πουθενά στην πρότασή μας η οποία απεστάλη για διαβούλευση δεν αναφέρεται η δημιουργία θεματικού πάρκου του παραπάνω Νόμου. Φαίνεται ότι η Γενική Δ/νση Δασών παρασύρθηκε άθελά της από κείμενα άσχετα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενδεχομένως κάποιων δήθεν «ανησυχούντων».

Και βέβαια, τρίτον, δεν γίνεται καμία διάσπαση της ζώνης Α, για την οποία αναφέρθηκα αναλυτικά στη δήλωσή μου.

Ασφαλώς και ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και να κάνει την κριτική του –αρκεί να βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά. Οι υπερβολές και η παραποίηση της αλήθειας, έστω και βάσει ανακριβών πληροφοριών, δεν ωφελούν κανέναν. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για «δάσος τσιμέντου» στον Υμηττό, όταν κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.»