31.8.09

η συνέντευξη τύπου της ανακοίνωσης της δημοπράτησης των "νέων αυτοκινητόδρομων Αττικής"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2009

Για τη Δημοπράτηση του έργου
«Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής»

Μετά από τρία χρόνια μελετών, ερευνών και διαβούλευσης προχωρούμε σήμερα στη δημοπράτηση των «Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής», των μεγαλύτερων, αλλά και των τελευταίων μεγάλων οδικών αξόνων του Λεκανοπεδίου.
Για το πολυσύνθετο αυτό έργο έγινε μακρά και ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς που ξεκίνησε άτυπα πέρυσι τον Ιούνιο.
Μετά την αποστολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρότι ο νόμος θέτει ως μέγιστο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης τις 35 μέρες, η στενή συνεργασία μας με όλους τους ενδιαφερόμενους Τοπικούς Φορείς, που ανταποκρίθηκαν στη Διαβούλευση, κράτησε πέντε (5) μήνες: Υπηρεσίες και Μελετητές παρευρέθηκαν, όπου προσκλήθηκαν, για την παροχή ενημέρωσης, διευκρινίσεων, απαντήσεων σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις Φορέων και Δημοτών, όπως στους Δήμους Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Αλίμου στη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, σε συγκεντρώσεις Δημοτικών Κινήσεων, άλλων Φορέων κ.λπ.
Εξετάσαμε σε βάθος το σύνολο των πενήντα πέντε (55) αιτημάτων -σχολίων - παρατηρήσεων που υποβλήθηκαν και, το κυριότερο, δώσαμε λύσεις στη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων αυτών.
Συνακόλουθα, τροποποιήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη συνέχεια εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, με την οποία διασφαλίζεται με αυστηρότητα όχι μόνο η προστασία αλλά και η βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των έργων.
Επισημαίνεται δηλαδή ότι οι «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής» είναι ένα έργο με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Ø Όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, πέραν της θεαματικής μείωσης των εκπομπών καυσαερίων στον αστικό ιστό, επελέγη και η δαπανηρή λύση της πλήρους υπογειοποίησης του Νέου Αυτοκινητόδρομου στο μέτωπο της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού: Το κόστος του έργου έχει αυξηθεί σημαντικά, παραμένουν όμως ανέγγιχτες οι παρυφές του Υμηττού προς Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό. Επιπλέον, εκτός της σήραγγας Υμηττού, έγινε και πλήρης υπογειοποίηση στο Λόφο Έτος στην περιοχή του Πικερμίου.
Ø Στο σύνολο του έργου προβλέπεται η φύτευση και η συντήρηση περισσότερων από 350.000 δένδρων. Το έργο αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη προσπάθεια οργανωμένης αναδάσωσης ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Ø Φυτεύονται 250.000 δένδρα ελάχιστου ύψους 2 μ., σε έκταση 5.500 στρεμμάτων κατά μήκος της οριογραμμής του οικιστικού ιστού σε ολόκληρο το δυτικό μέτωπο του Υμηττού, έναντι ολίγων εκατοντάδων δένδρων που αποψιλώνονται κατά τη διάρκεια των κατασκευών, στους κόμβους Σακέτα και Κύπρου.
Ø Οι πυκνές αυτές φυτεύσεις στα 5.500 στρέμματα θα διενεργηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης και προ της έναρξης των εργασιών κατασκευής. Η βλάστηση θα συντηρείται (πότισμα, λίπανση, κλάδεμα, κ.λπ.) με ευθύνη του Παραχωρησιούχου.
Ø Φυτεύονται και άλλα 100.000 δένδρα, σε όλες τις χωμάτινες επιφάνειες που θα διαμορφωθούν, δηλαδή στα επιχώματα, τα ορύγματα, τους κόμβους, τις διαχωριστικές νησίδες, τα μέτωπα των σηράγγων και τα cut and cover.
Ø Εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του έργου, στο δασικό οικοσύστημα του Υμηττού, είναι και η τοποθέτηση συστήματος πυρανίχνευσης, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρη την απόλυτα προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού (Πάρκο Natura), έκτασης 90.000 στρεμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα θωρακισθεί το δασικό οικοσύστημα με την αναγκαία άμεση πληροφόρηση και παρέμβαση έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από πυρκαγιά.
Ø Επισημαίνεται, τέλος, ότι στα έργα των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής» περιλαμβάνεται και η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία των πληττομένων, επί πολλές δεκαετίες από κατακλύσεις ομβρίων, περιοχών διέλευσης των οδικών αξόνων (Ελληνικού, Κορωπίου, Αεροδρομίου κ.λπ.)
Όπως γνωρίζετε, επί πεντέμισυ χρόνια μελετήσαμε και κατασκευάζουμε μεγάλα οδικά έργα για την παραμελημένη Ελληνική Περιφέρεια. Μόνο με τους «Δρόμους Ανάπτυξης» δημιουργούνται 1.417 χλμ. νέων σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, συνολικού προϋπολογισμού 9 δισ. ευρώ. Υλοποιούνται ανεκπλήρωτες προσδοκίες πολλών δεκαετιών.
Παράλληλα, το Μετρό αποτέλεσε την απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ και επί πεντέμισυ χρόνια όλοι σχεδόν οι διαθέσιμοι πόροι για τις συγκοινωνιακές υποδομές στην Αττική πήγαν στις επεκτάσεις του Μετρό. Οι επεκτάσεις υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς, διπλάσιους της δεκαετίας 1994-2003:
Παραδόθηκαν τρεις νέοι σταθμοί (Κεραμεικός, Ελαιώνας, Αιγάλεω), τις επόμενες ημέρες παραδίδεται ο σταθμός στο Νομισματοκοπείο, μέχρι τέλους του χρόνου θα παραδοθούν άλλοι τέσσερις σταθμοί (Χολαργός, Περιστέρι, Ανθούπολη, Χαϊδάρι), την επόμενη Άνοιξη θα παραδοθούν άλλοι τέσσερις σταθμοί (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό) και το ερχόμενο καλοκαίρι ο σταθμός στην Αγία Παρασκευή. Ο διαγωνισμός για ακόμη 6 σταθμούς στην επέκταση από Χαϊδάρι προς Πειραιά είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για τη μεγάλη γραμμή σχήματος U με 20 νέους σταθμούς (Γαλάτσι, Πανεπιστήμιο, Παγκράτι, Μαρούσι). Επιπλέον, μελετήσαμε και το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου Μετρό στην Αθήνα με 200 σταθμούς και 220 χλμ. δίκτυο γραμμών, το οποίο εντάχθηκε ήδη στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, έτσι ώστε το Μετρό, δηλαδή ο κορμός των μέσων μαζικής μεταφοράς, να εξυπηρετεί όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Ήρθε λοιπόν η ώρα και για την αναγκαία, τελευταία μεγάλη παρέμβαση, στο ελλιπές και ήδη ξεπερασμένο από την ασφυκτική κυκλοφορία, Οδικό Δίκτυο της Αττικής: Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, έχουν συνολικό μήκος 71,6 χλμ. και προϋπολογισμό περίπου 1,80 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα κατασκευαστούν και άλλα 34,5 χλμ. οδικών αξόνων προϋπολογισμού 390 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται ήδη σε επίπεδο οριστικής μελέτης και πρόκειται να υλοποιηθούν ως δημόσια έργα με δεσμευμένα κονδύλια της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου. Πρόκειται:
Ø για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό,
Ø την επέκταση και τη μετατροπή της οδού Λαυρίου σε κλειστό Αυτοκινητόδρομο, με την παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου,
Ø τον περιφερειακό άξονα Παιανίας – Μαρκόπουλου, με την παράκαμψη Παιανίας και Κορωπίου,
Ø τη μερική υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και
Ø τη διαπλάτυνση της Λεωφ. Κηφισσού, από Αχαρνών μέχρι τον κόμβο της Αττικής Οδού.
Με τα παραπάνω έργα συνολικού μήκους 106 χλμ., που ολοκληρώνουν και ουσιαστικά εξαντλούν τις ανάγκες για την κατασκευή σημαντικών οδικών αξόνων στην περιοχή της Αττικής,
· διπλασιάζονται οι ασφαλείς και σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας μέσα στο Λεκανοπέδιο και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών μας κέντρων,
· ολοκληρώνεται ο μεγάλος εσωτερικός περιφερειακός δακτύλιος του Λεκανοπεδίου και βελτιώνεται ουσιαστικά η καθημερινή ζωή των κατοίκων του,
· κατασκευάζεται και το κύριο μέρος του εξωτερικού δακτυλίου της Αττικής μέχρι τη Ραφήνα και ανοίγεται ο δρόμος για την ολοκλήρωσή του, δηλαδή για την σύνδεσή του με τον υπεραστικό αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
Όπως έχω ήδη δηλώσει η προκήρυξη αυτή του διεθνούς διαγωνισμού με Σύμβαση Παραχώρησης γίνεται από μηδενική βάση και σε μία φάση. Ο χρόνος κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε για τις 22 Δεκεμβρίου και κατά συνέπεια, αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με ενστάσεις, μπορούμε, στις αρχές του 2010, να έχουμε ανάδοχο.
Δεδομένου ότι ο χρόνος κατασκευής των πολύ σημαντικών αυτών έργων αποτελεί διαγωνιστικό μέγεθος και ορίστηκε ότι μπορεί να κυμανθεί από 55 έως 65 μήνες, υπολογίζουμε ότι μέχρι τις αρχές του 2015 το έργο μπορεί να είναι έτοιμο στο σύνολό του.
Προβλέπεται και ενδιάμεση αποκλειστική προθεσμία 50 μηνών κατά μέγιστο, για να παραδοθεί νωρίτερα το κρίσιμο τμήμα των 14,7 χλμ. της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, από Κατεχάκη και Ούλωφ Πάλμε μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, που ολοκληρώνει το μεγάλο εσωτερικό δακτύλιο και διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης.
Υπενθυμίζονται εδώ οι δύο βασικές συγκρίσεις του δημοπρατούμενου έργου, σε σχέση με την Αττική Οδό και τις παλαιότερες προβλέψεις:
1. Τα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας συγκριτικά ποσοστά υπόγειων και επιφανειακών έργων, στο δυτικό μέτωπο του Υμηττού, μεταξύ της σημερινής Αττικής Οδού και των Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής.
Η σύγκριση είναι συντριπτική. Η σημερινή Αττική Οδός στο τμήμα της στον Υμηττό έχει το μεγαλύτερο μέρος της επιφανειακό, σε ποσοστό 78%, ενώ στους «Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής», μόλις το 15% είναι επιφανειακό και το 85% είναι υπόγειο.
2. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της περιόδου 2001-2003, η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από Α/Κ Κατεχάκη μέχρι Γλυφάδα, ήταν επιφανειακή με ορύγματα και επιχώματα, σε πλήρη αντίθεση με τη μελετημένη σήμερα λύση, η οποία σχεδόν στο σύνολό της είναι υπόγεια και προστατεύει πλήρως το περιβάλλον του Υμηττού.
Οι «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής» εντάσσονται μέσα στον ευρύτερο, ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό σχεδιασμό μας για την ορθολογική κυκλοφοριακή οργάνωση στο Λεκανοπέδιο και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα ανάπτυξης του βασικού οδικού δικτύου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση τριών δακτυλίων περί την κεντρική περιοχή της πόλης. Πρόκειται για μια προφανή κυκλοφοριακή αναγκαιότητα που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των 4.000.000 κατοίκων της.
Ειδικότερα, διαμορφώνονται πέραν του κεντρικού αρτηριακού δακτυλίου, δύο ακόμα οδικοί δακτύλιοι και συγκεκριμένα:
α) Ο Εσωτερικός Περιφερειακός Οδικός Δακτύλιος του Λεκανοπεδίου Αθήνας που αποτελείται από την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, τη Λεωφόρο Κηφισσού, την Αττική Οδό στο τμήμα από τον Α/Κ Μεταμόρφωσης μέχρι τον Α/Κ Πλακεντίας, τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού από Α/Κ Πλακεντίας μέχρι Α/Κ Κατεχάκη και το τμήμα των «Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής» από Α/Κ Κατεχάκη μέχρι το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
β) Ο Εξωτερικός Οδικός Δακτύλιος, πεταλοειδούς μορφής, που ξεκινάει από την παραλιακή λεωφόρο, οδεύει στη Βάρης-Κορωπίου, μέχρι τον Η/Κ Βάρης-Κορωπίου και στη συνέχεια, διά μέσου των νέων τμημάτων αυτοκινητοδρόμου, από Η/Κ Βάρης-Κορωπίου έως τον Α/Κ Μεσογείων και από Α/Κ Μεσογείων έως τον Α/Κ Ραφήνας φθάνει μέχρι την περιοχή της Ραφήνας. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον προγραμματισμένο οδικό άξονα της Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου Πεντέλης, φθάνει στην περιοχή των Αφιδνών. Συνεχίζει επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και μέσω του Α/Κ Μεταμόρφωσης συνδέεται με την Αττική Οδό. Στη συνέχεια, ακολουθεί τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφ. Αιγάλεω, συνεχίζει, μέσω της υπό αναμόρφωση σύνδεσή της, στη Λεωφ. Σχιστού-Σκαραμαγκά και καταλήγει στην περιοχή του Πειραιά δια μέσου της Περιφερειακής Λεωφ. του ΟΛΠ, η οποία ήδη κατασκευάζεται.
Το σύστημα των τριών Δακτυλίων συμπληρώνεται και με τις απαραίτητες μεταξύ τους συνδέσεις, όπως είναι η σύνδεση μεταξύ Κεντρικού και Εσωτερικού Δακτυλίου από Α/Κ Σακέτα μέχρι Ούλωφ Πάλμε, καθώς και μεταξύ Εσωτερικού και Εξωτερικού Δακτυλίου, αφ’ ενός, με τον οδικό σύνδεσμο μεταξύ Α/Κ Κύμης και Α/Κ Καλυφτάκη (με την προβλεπόμενη επέκταση Λεωφ. Κύμης) και, αφ’ ετέρου, με τον οδικό σύνδεσμο μεταξύ Α/Κ Κλεισθένους και Α/Κ Σπάτων (επέκταση Λεωφ. Σταυρού – Ραφήνας) και τη σήραγγα Υμηττού.

Οκτώ (8) είναι οι κύριες συνιστώσες της προσφοράς του έργου αυτού στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου:
1) Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού ολοκληρώνει το μεγάλο εσωτερικό περιφερειακό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου και διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης με αποτέλεσμα την ανακούφιση τόσο των νοτίων όσο και των κεντρικών περιοχών της Αθήνας, αφού μειώνεται σημαντικά η διαμπερής κυκλοφορία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, για να διανυθούν σήμερα τα 14,5 χλμ. από τον Α/Κ της Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφ. Ποσειδώνος, δαπανούν οι οδηγοί, σε ώρες εκτός αιχμής, πάνω από 40 λεπτά εντός του οικιστικού ιστού. Ο χρόνος αυτός θα περιοριστεί στα 8 με 10 λεπτά εκτός του οικιστικού ιστού, ακόμη και για τις φορτωμένες κυκλοφοριακά ώρες.
2) Μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, λόγω της μείωσης των διανυόμενων αποστάσεων και συνολικών χρόνων διαδρομών, αλλά και λόγω της απρόσκοπτης ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς τις συνεχείς στάσεις και εκκινήσεις στα φανάρια των δρόμων εντός του αστικού ιστού, οι οποίες οδηγούν στην έκλυση αυξημένων ρύπων.
3) Η μεγάλη σήραγγα Υμηττού ενώνει πλέον απευθείας το Λεκανοπέδιο με τα Μεσόγεια, επιτρέποντας ταχεία μετάβαση από μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου προς το Αεροδρόμιο και τα Νότια παράλια της Αττικής. Για τη διαδρομή από τον Α/Κ Κατεχάκη μέχρι τα νότια παράλια οι οδηγοί δαπανούν σήμερα σαφώς περισσότερο από 1 ώρα. Με τον προβλεπόμενο Νέο Οδικό Άξονα, μέσω της μεγάλης Σήραγγας Υμηττού, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στα 13 με 15 λεπτά.
4) Θέτει τις βάσεις για την απευθείας διοχέτευση της κυκλοφορίας από το νότιο και ανατολικό Λεκανοπέδιο προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, με την προβλεπόμενη επέκτασή του μέχρι την Εθνική Οδό, στην περιοχή Αφιδνών, μήκους 25 χλμ., οπότε θα εκτονώνει απευθείας την κυκλοφορία σχεδόν του μισού Λεκανοπεδίου της Αττικής. Έτσι δημιουργείται και ο εξωτερικός μεγάλος δακτύλιος του Λεκανοπεδίου.
5) Οργανώνει την ανάπτυξη των περιοχών της Ανατολικής και της Νότιας Αττικής μέσα από ένα πλήρες δίκτυο αναβαθμισμένων αξόνων (Αττική Οδός, Λεωφ. Λαυρίου, Σήραγγα Υμηττού – Ραφήνα, Σήραγγα Υμηττού – Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου – Αγία Μαρίνα στο ύψος της παραλιακής μετά τη Βάρκιζα).
6) Γρήγορη σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.
7) Αναβαθμίζει τα επίπεδα Οδικής Ασφάλειας και δίνει τη δυνατότητα για αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις σε αρκετούς Δήμους της Αττικής.
8) Επιλύει ριζικά το μεγάλο πλημμυρικό πρόβλημα των εκτεταμένων περιοχών που πλήττονται συνεχώς μέχρι σήμερα, στις δυτικές, ανατολικές και νότιες υπώρειες του Υμηττού: Στο πλαίσιο των νέων Οδικών Αξόνων αναπτύσσεται μία σειρά σημαντικότατων υδραυλικών έργων, τα οποία αντιμετωπίζουν ριζικά, για πρώτη φορά, την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών διέλευσης των νέων αυτοκινητοδρόμων.

Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής περιλαμβάνουν:
1) Τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από τη νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως τη Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,7 χλμ. (Τμήμα Λεωφ. Κατεχάκη - Λεωφ. Βουλιαγμένης, μήκους 11,1 χλμ., και τμήμα Λεωφ. Βουλιαγμένης - Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 3,6 χλμ.). Παρακάμπτει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τα αστικά κέντρα Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού και είναι υπόγεια κατά 85%.
2) Τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 4 χλμ., με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, η οποία συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 6,3 χλμ. Μετά την έξοδο της σήραγγας ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο έτσι ώστε να μην είναι ορατός από το Λεκανοπέδιο των Μεσογείων.
3) Τον Οδικό Άξονα από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, που ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο σε όρυγμα και δεν είναι ορατός. Έχει μήκος 18,6 χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεση από τη Ραφήνα μέχρι την Ε.Ο. Αθηνών–Λαμίας στις Αφίδνες, με οδικό τμήμα μήκους άλλων 25 χλμ. Στο Λόφο Έτος έχει σήραγγες 2,6 χλμ.
4) Τον Οδικό Άξονα από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 14,2 χλμ., στον οποίο προστέθηκε και ο κλάδος από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την περιμετρική οδό των Καλυβίων, μήκους 5,9 χλμ. περίπου. Ο κλάδος αυτός προστέθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
5) Την ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας, σε μήκος άλλων 6,1 χλμ. μέχρι τη Λεωφόρο Σπάτων – Λούτσας. Σημειώνεται ότι το οδικό τμήμα από τον Α/Κ Σπάτων μέχρι τον Α/Κ Αεροδρομίου προστέθηκε, ως νέο αντικείμενο, μετά τη δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
6) Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 2,0 χλμ.
7) Συνδετήριο οδικό τμήμα προς το κέντρο της Αθήνας από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε, μήκους 3,8 χλμ. Το τμήμα εντός του Πανεπιστημίου είναι υπόγειο. Τα 1,7 χλμ. που αφορούν στον οικιστικό ιστό του Δήμου Καισαριανής και στο Πανεπιστήμιο, διαμορφώνονται ως υπόγειο έργο, έτσι ώστε να μην δημιουργείται πλέον καμία όχληση τόσο στο Δήμο Καισαριανής όσο και στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνοντας τη διερχόμενη κυκλοφορία από την οδό Καισαριανής και από το Πανεπιστήμιο.
8) Τα εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα που προαναφέρθηκαν.
Οι τέσσερις (4) βασικοί ανισόπεδοι «κόμβοι συστήματος», υπό την έννοια ότι στους κόμβους αυτούς συμβάλλουν κύριοι οδικοί άξονες (αυτοκινητόδρομοι), είναι: Ο Α/Κ Σακέτα, A/K Μεσογείων, ο Α/Κ Αττικής Οδού και ο Α/Κ Σπάτων.
Παράλληλα προβλέπεται η ανάπτυξη 9 ανισόπεδων κόμβων και 9 ημικόμβων για την εξυπηρέτηση των παρόδιων Δήμων.

Σύστημα Διοδίων
Θέλω να τονίσω ότι στους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε τα διόδια να καταβάλλονται ανά χλμ., δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν, που είναι και το δίκαιο σύστημα. Βεβαίως, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής διοδίων με χειροκίνητο σύστημα. Υπάρχουν τρεις (3) βασικοί μετωπικοί σταθμοί διοδίων, διπλής κατεύθυνσης:
1. Στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού στην περιοχή της Ηλιούπολης.
2. Στην έξοδο της σήραγγας Υμηττού προς τα Μεσόγεια και πριν από τον Α/Κ Μεσογείων.
3. Στον οδικό άξονα Α/Κ Μεσογείων – Α/Κ Ραφήνας στην Χ.Θ. 16+500 μεταξύ του Α/Κ Αττικής Οδού και του Α/Κ Αρτέμιδας.
Πέραν αυτών, θα υπάρχουν δύο πλευρικοί σταθμοί στον Α/Κ Μεσογείων για τις ενδομεσογειακές μετακινήσεις και ένας μετωπικός σταθμός μονής κατεύθυνσης, στην επέκταση της Σταυρού – Ραφήνας.
Το ύψος των διοδίων αποτελεί βασικό αντικείμενο του ανταγωνισμού στον διαγωνισμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί το μικρότερο δυνατό τίμημα για τους χρήστες. Η τιμή ανά χιλιόμετρο διαφοροποιείται σε τρία επίπεδα, για την παροχή κινήτρων αποσυμφόρησης των αστικών περιοχών και ορθολογικής απόσβεσης του κόστους κατασκευής. Ειδικότερα:
· Το τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού από Λεωφ. Κατεχάκη μέχρι Λεωφ. Ποσειδώνος θα έχει την χαμηλότερη τιμή ανά χλμ. (0,15 €/χλμ. κατά μέγιστο) για να διευκολύνεται η χρήση του Νέου Αυτοκινητόδρομου και να μην επιβαρύνεται ο οικιστικός ιστός των παρακείμενων Δήμων από την διαμπερή κυκλοφορία.
· Επίσης, η ίδια χαμηλή τιμή χρέωσης ισχύει και για όλα τα άλλα τμήματα του έργου, πλην της μεγάλης σήραγγας Υμηττού (επί μήκους 6,7 χλμ.), με μέγιστο 0,30 €/χλμ., και του συνδετήριου τμήματος μεταξύ Σήραγγας Υμηττού και Αττικής Οδού, μήκους 5,8 χλμ., με μέγιστη χρέωση 0,20 €/χλμ.
· Οι μετά τον ημικόμβο Καλυβίων δύο διακλαδώσεις προς Αγ. Μαρίνα και προς παράκαμψη Καλυβίων εξαιρούνται της καταβολής διοδίων, διότι δεν έχουν χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου διπλού κλάδου.
Χρηματοοικονομικά Δεδομένα του Έργου
Όπως προαναφέρθηκε ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.800 εκατ. ευρώ και η μέγιστη δυνατή χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ορίσθηκε σε 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 20% του κόστους του έργου.
Η χρηματοδοτική αυτή συμβολή αποτελεί το μέγιστο όριο ενός διαγωνιστικού μεγέθους: Οι διαγωνιζόμενοι δεν μπορούν να το ξεπεράσουν, μπορούν όμως να ζητήσουν, με την προσφορά τους, μικρότερη των 360 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και το γεγονός αυτό αξιολογείται υπέρ αυτών βάσει σχετικού μαθηματικού αλγορίθμου.
Ο χρόνος παραχώρησης, όπως και στις άλλες συμβάσεις παραχώρησης, είναι 30 χρόνια από την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η πενταετία του χρόνου κατασκευής του έργου.
Επενδύσεις και Απασχόληση
Αξίζει τέλος να επισημανθεί, κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση που πλήττει ήδη σημαντικά και το απασχολούμενο στην περιοχή Αττικής εργατοτεχνικό προσωπικό, ότι οι «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής» πέραν της εισροής ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, θα συμβάλουν αποφασιστικά και στην τόνωση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα:
1. Περίοδος Κατασκευής: Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο Έργο για διάστημα 5 ετών.
2. Περίοδος Λειτουργίας - Συντήρησης - Εκμετάλλευσης: Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 800 μόνιμες θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του έργου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α. Αντιπλημμυρικά Έργα
Όπως προαναφέρθηκε, αντιμετωπίζεται ριζικά και για πρώτη φορά η αντιπλημμυρική προστασία των εκτεταμένων περιοχών διέλευσης των Νέων Αυτοκινητόδρομων. Ειδικότερα:

Στην περιοχή του Ελληνικού, προστατεύονται πλήρως οι πληττόμενες μέχρι σήμερα από τις πλημμύρες περιοχές: Αίρεται η μόνιμη υδραυλική ανεπάρκεια του ρέματος Τραχώνων με την κατασκευή του νέου Νότιου Κλάδου του ρέματος, μέχρι τις εκβολές στη θάλασσα. Επιπλέον, κατασκευάζεται έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στο χαμηλό σημείο της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με το οποίο οδηγούνται οι πλημμυρικές παροχές προς τους κατάντη αποδέκτες. Με τα έργα αυτά ελέγχονται οι πλημμυρικές παροχές που δημιουργούνται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίες μέχρι σήμερα κατακλύζουν δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Επίσης, εξασφαλίζεται η τροφοδοσία με όμβρια ύδατα των ταμιευτήρων άρδευσης που προβλέπονται να κατασκευασθούν στο Μητροπολητικό Πάρκο του Ελληνικού.

Στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού και αμέσως μετά τη σήραγγα κατασκευάζονται κάτω από τα νέα οδικά έργα διαμήκεις συλλεκτήρες, μήκους 17 χλμ., οι οποίοι παραλαμβάνουν και διοχετεύουν προς τους κατασκευασμένους αποδέκτες της Αττικής Οδού, όλα τα απορρέοντα όμβρια που κατέκλυζαν μέχρι σήμερα τις κατοικημένες περιοχές του Κορωπίου.

Στις νότιες υπώρειες του Υμηττού και μέχρι την περιοχή της Αγίας Μαρίνας προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή ενός πλήρους συστήματος συλλεκτήρων, μήκους 12,5 χλμ., οι οποίοι παραλαμβάνουν τα όμβρια και τα διοχετεύουν προς τους υφιστάμενους φυσικούς αποδέκτες.

Τα όμβρια που προέρχονται από το κατάστρωμα της οδού υφίστανται επεξεργασία, ώστε να απομακρύνονται οι ρυπογόνες ουσίες, πριν από τη διάθεσή τους στους φυσικούς αποδέκτες.

Παράλληλα, κατασκευάζονται σημαντικά διαμήκη υδραυλικά έργα κατά μήκος του τμήματος από Α/Κ Αττικής Οδού έως Α/Κ Σπάτων, μήκους 8 χλμ., για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που κατακλύζουν σήμερα τη ζώνη δυτικά και βόρεια από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο σχεδιασμός αυτών των υδραυλικών έργων, εκτός από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, εξασφαλίζει τον ορθολογικό καταμερισμό της απορροής των ομβρίων υδάτων και τη διόδευσή τους προς τους φυσικούς αποδέκτες των ρεμάτων Ερασίνου και Ραφήνας, χωρίς την παραμικρή μετακύλιση ποσότητας ομβρίων από τη μία λεκάνη απορροής στην άλλη.

Β. Οδικά τμήματα του Έργου
1) Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού από τη νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, μήκους 14,749 χλμ.
Το έργο στο σύνολό του είναι μη ορατό από το Λεκανοπέδιο της Αττικής και την ευρύτερη περιοχή Σαρωνικού χάρη στη διαμόρφωσή του, σχεδόν σε όλο του το μήκος, ως υπόγειο έργο. Παρακάμπτει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τα αστικά κέντρα Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να μη θίγονται έστω και κατ’ ελάχιστο οι κάτοικοι των όμορων Δήμων.
Στο οδικό τμήμα από τον Α/Κ Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, επί συνολικού μήκους 11,084 χλμ., τα 9,365 χλμ. είναι υπόγειο έργο (ανεξάρτητο ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας), δηλαδή το έργο σε ποσοστό 85% είναι υπόγειο. Ακόμη και τα ελάχιστα μη υπόγεια τμήματα του έργου θα είναι μη ορατά, δεδομένου ότι είτε διαμορφώνονται σε ορύγματα, είτε θα καλυφθούν από τις προβλεπόμενες δενδροφυτεύσεις. Στο τμήμα από Λεωφ. Βουλιαγμένης μέχρι τη Λεωφ. Ποσειδώνος το έργο αναπτύσσεται στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, όπου προβλέπεται η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, χωρίς να θίγεται στο παραμικρό ο οικιστικός ιστός των πέριξ περιοχών. Στο τμήμα αυτό επί συνόλου 3,665 χλμ. τα 1,685 χλμ. είναι υπόγειο έργο.
Το έργο στο σύνολό του παρουσιάζει άνετα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, αφού στο μεγαλύτερο μήκος του (δηλαδή από τον Α/Κ Κατεχάκη μέχρι τον Η/Κ Κύπρου) θα διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση, ενώ από τον Η/Κ Κύπρου μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης δύο λωρίδες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση. Από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης μέχρι τη Λεωφ. Ποσειδώνος θα διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι κινήσεις από και προς το τοπικό δίκτυο μέσω των ανισόπεδων κόμβων που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Κατά μήκος της χάραξης προβλέπεται η ανάπτυξη 3 ανισόπεδων κόμβων (Σακέτα, Βουλιαγμένης-Αλεξιουπόλεως, Ποσειδώνος) και 4 ημικόμβων με κατεύθυνση από και προς το κέντρο (Ηλιούπολης, Κύπρου, Αν. Ημικόμβος Μητροπολιτικού Πάρκου, Δυτικός Ημικόμβος Μητροπολιτικού Πάρκου). Οι ημικόμβοι Ηλιουπόλεως και Κύπρου στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι και αυτοί υπόγειοι.
Σε ολόκληρο το μέτωπο του Υμηττού κατά μήκος της οριογραμμής του οικιστικού ιστού στις περιοχές του Βύρωνα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης έχει προβλεφθεί φύτευση περίπου 250.000 δένδρων σε έκταση 5.500 στρεμμάτων και άλλων 100.000 δένδρων σε όλες τις ελεύθερες επιφάνειες του έργου (επιχώματα, κόμβοι, κ.λπ.). Η φύτευση αυτή θα αποτελέσει υποχρέωση του Παραχωρησιούχου και μάλιστα σε όλη τη ζώνη των 5.500 στρεμμάτων θα υλοποιηθεί πριν από την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών.
2) Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού μήκους 4 χλμ. με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια.
Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού έχει δύο ξεχωριστούς κλάδους (έναν για κάθε κατεύθυνση), αρχίζει αμέσως μετά τον Α/Κ Σακέτα, έχει μήκος 4 χλμ. και αναδύεται στην περιοχή Κορωπίου στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Κάθε κλάδος διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.
Οι προσβάσεις στα δύο μέτωπα της σήραγγας διαμορφώνονται σε μη ορατές περιοχές, ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο με ελαχιστοποίηση των εκσκαφών και προβλέπεται η κάλυψή τους με πυκνή φύτευση.
Μετά την έξοδο της σήραγγας ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι ορατός από το Λεκανοπέδιο των Μεσογείων.
3) Ο Οδικός Άξονας σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι τη Ραφήνα.
Ο αυτοκινητόδρομος αυτός συνεχίζει να ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και όπου υπάρχει αστική ανάπτυξη, δηλαδή από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι τον Α/Κ Αττικής Οδού, είναι μη ορατός, διότι διαμορφώνεται σε όρυγμα. Στο οδικό αυτό τμήμα, ο αυτοκινητόδρομος διαθέτει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, ενώ στο τμήμα από τον Α/Κ της Αττικής Οδού μέχρι τη Λεωφ. Μαραθώνος διαμορφώνεται με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, διαθέτοντας σε όλο το μήκος και παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των παροδίων ιδιοκτησιών.
Κατά μήκος του οδικού αυτού άξονα αναπτύσσονται 3 ανισόπεδοι κόμβοι, για την εξυπηρέτηση των παρόδιων Δήμων (Α/Κ Κορωπίου, Α/Κ Αρτέμιδος, Α/Κ Ραφήνας), ένας ημικόμβος (Η/Κ Πικερμίου) καθώς και 2 κόμβοι συστήματος στην συμβολή κύριων οδικών αξόνων (Α/Κ Αττικής Οδού, Α/Κ Σπάτων), ενώ παράλληλα κατασκευάζονται 14 ανισόπεδες διαβάσεις για την αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου.
Στο τελευταίο τμήμα πριν από τη Λεωφ. Μαραθώνος, στο Λόφο Έτος της περιοχής Πικερμίου, για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής, αλλά και του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου, το έργο κατασκευάζεται υπόγειο σε μήκος 2,6 χλμ.
4) Ο Οδικός Άξονας Α/Κ Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας – Καλυβίων, στον οποίο προστέθηκε και ο κλάδος από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι τον περιμετρικό άξονα Καλυβίων.
Και οι άξονες αυτοί είναι μείζονος περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής σημασίας, διότι συνδέουν με οδό ταχείας κυκλοφορίας τις κεντρικές περιοχές του Λεκανοπεδίου με τις παραθαλάσσιες περιοχές. Αποσυμφορούν δε τόσο τον οικιστικό ιστό των νοτίων περιοχών όσο και τις βεβαρημένες Λεωφόρους Βάρης-Κορωπίου και Βουλιαγμένης.
Ο άξονας από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι τον Η/Κ Καλυβίων σχεδιάστηκε με διατομή δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα ασφαλείας, τύπου New Jersey, ενώ από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την Παραλιακή στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας σχεδιάστηκε με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Κατά μήκος του άξονα αυτού έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη 5 ημικόμβων με επιτρεπόμενες κινήσεις από και προς το κέντρο του Λεκανοπεδίου (Η/Κ Βάρης-Κορωπίου, Η/Κ Καλυβίων, Η/Κ Κιτσίου, Η/Κ Λατομείου, Η/Κ Αγίας Μαρίνας στην Παραλιακή Λεωφόρο).
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και το νέο οδικό τμήμα από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την περιμετρική οδό Καλυβίων σχεδιάστηκε με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Με το σχεδιασμό αυτό οι χρήστες που φθάνουν μέσω αυτοκινητόδρομου μέχρι τον Η/Κ Λατομείου στη συνέχεια διακλαδίζονται είτε προς την βόρεια και ανατολική πλευρά της υπό ένταξη περιοχής Αγίας Μαρίνας είτε νοτιότερα με την μορφή των περιμετρικών διαδρομών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αποκλειστική χρήση της Παραλιακής Λεωφόρου που θα υπερφόρτωνε κυκλοφοριακά την υπόψη περιοχή.
Στο τμήμα από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι τον Η/Κ Βάρης-Κορωπίου, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή δημιουργίας κινήτρων για νέα δόμηση, αποφεύγονται οι ενδιάμεσοι ανισόπεδοι κόμβοι.
Στο τμήμα από Α/Κ Μεσογείων μέχρι τον Η/Κ Καλυβίων, όπου το έργο διαθέτει χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου, επί συνολικού μήκους 8,0 χλμ., τα 1,180 χλμ. είναι υπόγειο έργο (ανεξάρτητο για κάθε κατεύθυνση), ενώ από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την παραλιακή λεωφόρο, επί συνολικού μήκους 6,0 χλμ., τα 218 μέτρα είναι υπόγειο έργο διπλής κατεύθυνσης με 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας.
Κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου προβλέπονται παρεμβάσεις, στην παραλιακή λεωφόρο προς Σούνιο, ώστε να διαμορφωθεί διατομή ασφαλούς κυκλοφορίας με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση.
5) Η ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού–Ραφήνας.
Πρόκειται για την επέκταση της υφιστάμενης Αττικής Οδού μέχρι την υφιστάμενη οδό Σπατών – Λούτσας, η οποία σήμερα διαμορφώνεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Έχει αρχή επί του υφιστάμενου Η/Κ Αγ. Γερασίμου (ο οποίος ολοκληρώνεται σε Α/Κ) και πέρας επί της Λεωφ. Σπατών – Λούτσας όπου και προβλέπεται ο Α/Κ Αεροδρομίου. Ο άξονας αυτός διασταυρώνεται με τον οδικό άξονα Μεσογείων – Ραφήνας, όπου και διαμορφώνεται ανισόπεδος κόμβος συστήματος (Α/Κ Σπατών). Ολοκληρώνεται έτσι η βόρεια σύνδεση της Αττικής Οδού με τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής.
6) Η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος.
Η παραλλαγή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος μήκους 2,0 χλμ. (εκ των οποίων 0,740 χλμ. είναι υπόγειο έργο) αναπτύσσεται στο σύνολό της εντός του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου. Το έργο της κάλυψης αποβλέπει στην ενοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου με τον επίσης πολύ σημαντικό δημόσιο χώρο του Αγίου Κοσμά και με το θαλάσσιο μέτωπο. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ενιαίος χώρος συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων, ενώ η κυκλοφορία επί της Λεωφ. Ποσειδώνος διενεργείται απρόσκοπτα σε ταπεινωμένο πλέον επίπεδο, ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες του Μητροπολιτικού Πάρκου. Η διατομή του νέου έργου θα διαμορφωθεί σε τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση.
Κατά μήκος της χάραξης, πέραν του Α/Κ Ποσειδώνος, ο οποίος συνδέει ανισόπεδα τη Λεωφ. Ποσειδώνος με τον Οδικό άξονα προς τη Νότια επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού, προβλέπεται η δημιουργία δύο ανισόπεδων κόμβων (Α/Κ αθλητικού κέντρου, Α/Κ Αγίου Κοσμά).
7) Συνδετήριο οδικό τμήμα προς το κέντρο της Αθήνας από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε.
Πρόκειται για την επέκταση του οδικού άξονα της σήραγγας Υμηττού από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε, με την οποία εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων από και προς το κέντρο της Αθήνας, απομακρύνοντάς την παράλληλα από τον Δήμο Καισαριανής. Τα 1,7 χλμ., που αφορούν στον οικιστικό ιστό του Δήμου Καισαριανής και στο Πανεπιστήμιο, διαμορφώνονται ως υπόγειο έργο, ώστε να μην δημιουργείται πλέον καμία όχληση τόσο στο Δήμο Καισαριανής όσο και στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνοντας τη διερχόμενη κυκλοφορία από την οδό Καισαριανής και από το Πανεπιστήμιο.
Το υπόγειο έργο (ανεξάρτητο για κάθε κατεύθυνση κυκλοφορίας) διαμορφώνεται με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Στην απόληξή του προς την Ούλωφ Πάλμε, μετά το σημείο ανάδυσης, διαμορφώνεται με 4 λωρίδες κυκλοφορίας στην κατεύθυνση εισόδου προς το κέντρο, ώστε να αποφεύγεται το πρόβλημα συσσώρευσης οχημάτων μέσα στη σήραγγα. Παράλληλα η Λεωφ. Ούλωφ Πάλμε σε μήκος 350 μέτρων υποβιβάζεται, προκειμένου να διασταυρωθούν ανισόπεδα οι κύριες εγκάρσιες ροές και να βελτιωθεί σημαντικά η παροχετευτικότητα του αρτηριακού δικτύου της περιοχής με την εφαρμογή κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και διαμορφώσεων.
Κατά μήκος του οδικού αυτού έργου αναπτύσσεται ο Α/Κ Καισαριανής.