23.12.09

ΥΠΟΜΝΗΜΑ _ από "διαδημοτική"

22.12.09

Προς τους υπουργούς

Υποδομών – Μεταφορών - Δικτύων

και Περιβάλλοντος – Ενέργειας - Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Θέσεις και προτάσεις για τον Υμηττό

Mε την εξαγγελία της απόφασης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε Συνέντευξη Τύπου της 16/12/09 για την ακύρωση της δημοπράτησης των «Νέων Οδικών Αξόνων Αττικής», δικαιώνονται οι προσπάθειες και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν τα δυόμισυ τελευταία χρόνια από την «Διαδημοτική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού» και από άλλους κοινωνικούς φορείς, ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί βέβαια η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της «Διαδημοτικής», των Δήμων Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Καισαριανής καθώς και άλλων κοινωνικών φορέων, κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των προαναφερόμενων «Νέων Οδικών Αξόνων Αττικής», συνολικού μήκους 71,6 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα μισά περίπου χιλιόμετρα χωροθετούνται στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στις παρυφές του.

Ο κ. υπουργός, μεταξύ των λόγων ακύρωσης της δημοπράτησης των νέων αυτοκινητόδρομων, ανέφερε και το γεγονός ότι «είναι εκτεθειμένοι σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας», αναγνωρίζοντας ότι, με τις προσφυγές μας στο ΣτΕ, έχουν δικαιολογημένα τεθεί από την πλευρά μας ζητήματα που αφορούν την νομιμότητα αυτού του έργου, δεδομένου ότι ένα

τμήμα του δεν προβλέπεται από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ενώ σε κάποια άλλα τμήματα δεν υπάρχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη.

Ο υπουργός Υποδομών, όπως προηγουμένως και η υπουργός Περιβάλλοντος, συνέδεσε

τα όποια αναγκαία οδικά έργα με την τροποποίηση του ισχύοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ανακοινώνοντας «διαβούλευση» μέχρι τα μέσα του 2010 για το νέο Ρυθμιστικό και στη συνέχεια «διαβούλευση» και επαναδημοπράτηση των νέων οδικών αξόνων.

Το κυρίαρχο ωστόσο ζήτημα που τίθεται, είναι η σκοπιμότητα ενός τέτοιου οδικού έργου,

το οποίο ο κ. υπουργός χαρακτήρισε «φαραωνικό», αποδεχόμενος και τις δικιές μας εκτιμήσεις.

Από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, θεωρείται αναγκαία η επέκταση της Αττικής Οδού στην δυτική πλευρά του Υμηττού, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να «κλείσει» ο ενδιάμεσος οδικός δακτύλιος της πρωτεύουσας. Από πουθενά ωστόσο δεν προκύπτει ότι ο ενδιάμεσος οδικός δακτύλιος πρέπει να διαθέτει 6 λωρίδες κυκλοφορίας, να έχει πλάτος 30 περίπου μέτρων, να καταλήγει στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μέσω διαφόρων τούνελ συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων και να εξυπηρετεί «αστική ανάπτυξη μικτών χρήσεων, διοίκησης, επιχειρήσεων, τουρισμού και κατοικίας», όπως προβλέπει για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού το προταθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Ακόμη, από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, δεν προβλέπονται εκτεταμένες Ζώνες για εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, όπως προβλέπει το υπό τροποποίηση Προεδρικό Διάταγμα του 1978 «για την προστασία του Υμηττού», ούτε νέοι αυτοκινητόδρομοι όπως προβλέπει το προταθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.

Πιστεύουμε ότι, επιδίωξη της σημερινής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι η «υπέρβαση» προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ (όπως η 67/1998) και η «νομιμοποίηση» μέσω του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής των νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, ούτε μια λιγότερο «φαραωνική» εκδοχή τους, αλλά η αποκατάσταση και η απόλυτη προστασία του δασικού χώρου του Υμηττού και η αποτροπή νέων οικιστικών επεκτάσεων.

Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι, κατόπιν της ακύρωσης της δημοπράτησης του έργου

«Νέοι Οδικοί Αξονες Αττικής» και της αναμενόμενης κατάργησης της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, πρέπει:

- Να καταργηθεί το ισχύον Π.Δ του 1978 «για την προστασία του Υμηττού». Στη θέση του να προκύψει ένα καινούργιο που να προωθεί την απόλυτη προστασία του βουνού σε μία ενιαία Ζώνη, βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Eθνικός Δρυμός). Να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για τα παλιά και νέα αυθαίρετα κτίσματα (π. χ αναψυκτήριο Μαγγίνα κ.ά, ΚΥΤ της ΔΕΗ κλπ) και να απαγορευτούν νέες «κοινωφελείς» κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού, νέοι αυτοκινητόδρομοι και κόμβοι στον Υμηττό.

- Να προωθηθεί μέσω του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής η οργάνωση της μεταφορικής υποδομής ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και κυρίως των μέσων σταθερής τροχιάς, καθώς και στην προώθηση των λεωφορειολωρίδων, των ποδηλατόδρομων και των πεζόδρομων. Να ολοκληρωθεί ο ενδιάμεσος δακτύλιος με βάση το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο (υπόγεια σύνδεση της υφιστάμενης Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού στην περιοχή Καρέα- Ηλιούπολης με την Λ. Βουλιαγμένης). Να δρομολογηθεί η υπόγεια σύνδεση της σημερινής απόληξης της Αττικής οδού στην περιοχή της Καισαριανής με την κεντρική περιοχή της Αθήνας (περιοχή Χίλτον).

- Να αποτραπούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και οικιστικές επεκτάσεις στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και να μετατραπεί ο χώρος σε «Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες»


ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 9954362- 6979 927452-6932 254161- 6977749011- 6974 775279 – 6972 414920

16.12.09

ανακοίνωση από ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ & ΤΟ ΝΕΟ Π.Δ. ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Η κυβέρνηση άλλαξε, μα τα σχέδια για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό παραμένουν. Οι αόριστες προεκλογικές δηλώσεις και οι μετεκλογικές ανακοινώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος περί «επαναθεώρησης του σχεδιασμού» και «αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων», φαίνεται ότι απλώς ήθελαν να μας καθησυχάσουν, να κερδίσουν χρόνο, να εμπλέξουν διάφορους φορείς στην δήθεν βελτίωση του έργου και ίσως σχετίζονται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μοιράσει με το δικό της τρόπο την πίτα.

Σήμερα, 16 Δεκέμβρη, 6 μέρες πριν την ημερομηνία που οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα κατέθεταν τις προσφορές τους, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. της Ν.Δ., κ. Ρέππας, ως Υπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την ακύρωση της συγκεκριμμένης δημοπράτησης. Μπορεί να θεωρήσουμε ότι είναι ένα πρώτο αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατασκευή των αυτοκινητόδρομων. Μπορεί και να είναι μια αναδίπλωση, αφού διευκρίνησε ότι θα γίνει νέα δημοπράτηση, μετά από επαναδιαπραγμάτευση και βάσει του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, δηλαδή το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2010. Μίλησε για νέες περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ, ανακοίνωσε ότι ότι μέσα στο 2010 και αφού ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις της διαβούλευσης, θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για την θέσπιση νέου συστήματος μελετών και δημοπράτησης των δημοσίων έργων. Το πρόβλημα με τους αυτοκινητόδρομους στο βουνό δεν περιορίζεται στη θέσπιση νέου συστήματος δημοπράτησης, ούτε στην προσαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου για να γίνει νομικά δυνατή η κατασκευή τους.

Τα οικονομικά συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών είναι τεράστια και πλασάρονται μέσω των ΜΜΕ. Στο βωμό του κέρδους θέλουν να θυσιαστεί ο Υμηττός, στο όνομα δήθεν της δικής μας εξυπηρέτησης, της «ανάπτυξης» και των αναγκών κυκλοφορίας των οχημάτων.

Χρόνια τώρα το ιδιωτικό κεφάλαιο και το Δημόσιο αντιμετωπίζουν τον Υμηττό ως πεδίο για ληστρική εκμετάλλευση. Μεγαλοτσιφλικάδες και κληρονόμοι διεκδικούν εκτάσεις του και κάνουν εκτεταμένες καταπατήσεις. Οικοπεδοφάγοι κτίζουν αυθαίρετα. Εργοστάσια λειτουργούν ανεξέλεγκτα και εταιρείες χρησιμοποιούν το βουνό ως χώρο στάθμευσης. Το κράτος αντί να προστατεύει το βουνό, το ίδιο εγκαθιστά στρατόπεδα και υποδομές ΔΕΚΟ. Τα στρατόπεδα κατασκευάζουν νέα κτίρια, πολυκαταστήματα, βενζινάδικα. Οι Δήμοι το χρησιμοποιούν ως φτηνό χώρο για γκαράζ, αυθαίρετες κατασκευές, νεκροταφεία, σχολεία, χωματερές, εγκαταστάσεις για τα συνεργεία καθαριότητας Η εκκλησία το διεκδικεί ως ιδιοκτησία της και προσδοκά την οικοδόμηση ξενώνων και συνοδικών μεγάρων. Την ίδια στιγμή, οι συχνές πυρκαγιές καταστρέφουν μεθοδικά χιλιάδες στρέμματα δάσους και θάμνων και ανοίγουν τους δρόμους της φωτιάς.

Η κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων μέσα, γύρω και πάνω στον Υμηττό θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα στο βουνό και θα ανοίξει το δρόμο για την επιχειρηματική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αντί να γίνει πάρκο. Περιλαμβάνει υπόγεια και υπέργεια τμήματα, κόμβους, σήραγγες και σταθμούς διοδίων. Όποιες τροποποιήσεις και να γίνουν η κατασκευή τους φέρνει ξερίζωμα χιλιάδων δέντρων, όπως παραδέχεται και η ίδια η αμφισβητούμενη μελέτη του Υ«ΠΕ»ΧΩΔΕ. Η σήραγγα θα ξεκοιλιάσει το βουνό, λειτουργώντας ως αγωγός τόνων καυσαερίων και οι κόμβοι θα διοχετεύουν χιλιάδες αυτοκίνητα στις γειτονιές της νότιας Αθήνας.

Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή, που θίγει τους όρους ζωής και για τις επόμενες γενιές, που θα ζήσουν στην Αθήνα. Το φυσικό περιβάλλον θα πληγεί ανεπανόρθωτα και οι συνθήκες ζωής και μετακίνησης θα χειροτερεύσουν. Αυτοί οι ιδιωτικοί και ακριβοί αυτοκινητόδρομοι δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων για γρήγορη, ασφαλή, οικονομική μετακίνηση. Αποτελούν αδιέξοδο για τους κατοίκους και το περιβάλλον και διέξοδο μόνο για την επιχειρηματική δράση και το καταναλωτικό πρότυπο που προωθείται.

Δεν υπάρχουν «πράσινοι» αυτοκινητόδρομοι στο βουνό, ούτε «οικολογική» καταστροφή του Υμηττού επειδή θα βαπτιστεί έργο «βιώσιμο» ή «πράσινης ανάπτυξης» ή γίνεται από το ΠΑΣΟΚ. Βουνό και αυτοκινητόδρομοι δεν σμίγουν με καμιά κυβέρνηση.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες.
Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του βουνού.
Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητόδρομους.
Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων.
Απόσυρση τώρα του νέου Προεδρικού Διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού.
Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του.
Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα, κ.α.) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.
Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων.
Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού.
ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ την παράσταση που είχαμε προγραμματίσει για την Παρασκευή 18/12, έξω από το Υπουργείο Υποδομών.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ.

ανακοίνωση από ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ
Την ακύρωση της δημοπράτησης των νέων αυτοκινητόδρομων Αττικής ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας. Τους χαρακτήρισε ως "έργο φάντασμα" δεδομένου ότι ένα μέρος των νέων αυτοκινητόδρομων βρίσκεται εκτός του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής ενώ για ενα άλλο δεν υπάρχουν κάν περιβαλλοντικές μελέτες, άρα είναι ευάλωτο στίς προσφυγές που έγιναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν παγώνει τα έργα και θα κάνει τα πάντα για να προχωρήσουν.
Για αυτό ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από την πλευρά μας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Η προγραμματισμένη παρασταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υποδομών,θα πραγματοποιηθεί τελικά την
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στις 12.30 μμ (καί όχι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου)
από κοινού με τους Δημάρχους Ελληνικού- Αλίμου - Αργυρούπολης -Καισαριανής
που έκλεισαν ραντεβού με τον υφυπουργό την μέρα αυτή.

Ας είμαστε εκεί, οσοι μπορούμε.

αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου του Ρέππα...

...κατά την οποία ανακοινώθηκε η ακύρωση της δημοπράτησης των "Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής"

Όσον αφορά στους νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής, μετά από μια λεπτομερή αξιολόγηση όλων των δεδομένων του έργου παραχώρησης των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής, εντοπίσαμε προβλήματα τα οποία μας οδηγούν στην απόφαση ν’ ακυρώσουμε αυτή τη δημοπράτηση και να επιδιώξουμε την επαναδημοπράτηση του έργου υπό το πρίσμα των κατευθύνσεων που θα προσδιορίσει και το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας.
Πιστεύουμε κατ’ αρχήν, ότι ο περιορισμός του έργου σε μια πιο διαχειρίσιμη κλίμακα αποτελεί μονόδρομο. Είναι μια επιλογή ευθύνης για λόγους που συναρτώνται με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών συνεπειών του έργου. Χαρακτηριστικά θέλω ν’ αναφέρω, και περιορίζομαι σ’ αυτό, που το γνωρίζετε κι εσείς, ότι το τμήμα από τον κόμβο Μεσογείων μέχρι τις τελικές απολήξεις των δύο κλάδων προς Αγία Μαρίνα ή προς Καλύβια, βρίσκεται εντελώς εκτός ρυθμιστικού. Αφ’ ετέρου, δεν ετέθη σε δημόσια διαβούλευση. Επίσης, το μικρό τμήμα που προστέθηκε και συνδέει τον κόμβο των Σπάτων με τον κόμβο του Αεροδρομίου, είναι εκτός μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η απόφαση αυτή επίσης συναρτάται με την κάλυψη των δαπανών των απαλλοτριώσεων, που μία πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι θα εκτοξεύσουν το κόστος του έργου αυτού σε δυσθεώρητα ύψη. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι πόροι αυτοί γνωρίζετε, εάν διατεθούν δεν είναι επιλέξιμοι. Θα καταβληθούν από τον εθνικό κορβανά. Επίσης πιστεύουμε, ότι απαιτείται μια ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες όπου διέρχεται αυτός ο άξονας, όταν επανασχεδιαστεί, δημοπρατηθεί, κατασκευαστεί και δοθεί προς χρήση.

Από την άλλη όσον αφορά στο μεγάλο αυτό έργο των νέων αυτοκινητοδρόμων της Αττικής, πρέπει να σας πω ότι χρειάζεται πραγματικά επανασχεδιασμός. Το έργο αυτό είναι «μη έργο», γιατί αντιλαμβάνεστε πως όταν ένα τμήμα του είναι εντελώς εκτός ρυθμιστικού, ή ένα άλλο δεν διαθέτει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι τόσο εκτεθειμένο το έργο - λόγω αυτού του ελαττώματος - στην πρώτη προσφυγή προς ακύρωση, ώστε δεν χρειάζεται να συζητούμε για το αν είναι ένα έργο ή ένα μη έργο. Είναι ένα έργο – φάντασμα έτσι όπως κατ’ αρχήν το συνέλαβαν όποιοι το δημοπράτησαν.
Η προσπάθεια που θα κάνουμε και για το έργο αυτό, αφού μελετήσουμε όλα τα δεδομένα και το επανασχεδιάσουμε είναι, μακάρι σε ένα χρόνο από σήμερα, να είμαστε έτοιμοι να μιλούμε για δημοπράτηση ενός έργου, που αντιμετωπίζει τις ανάγκες της Αττικής, επαναλαμβάνω στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου.
Το συγκεκριμένο έργο, θα πρέπει να μην είναι ένα φαραωνικό έργο σαν αυτό το οποίο σχεδιάστηκε χωρίς να εξυπηρετεί ανάγκες, αντιθέτως επιβαρύνει υπέρμετρα το τοπίο της Αττικής. Από την άλλη θα πρέπει να είναι ένα τέτοιο έργο όμως, το οποίο να είναι βιώσιμο, να είναι πραγματικά ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο, ώστε να είναι έτσι σχεδιασμένο, που επειδή θα είναι ελκυστικό στους επενδυτές, να είναι ένα έργο που μπορεί να γίνει.

φωτογραφίες από τη μικροφωνική 18_12_09










15.12.09

κείμενο από Πρωτοβουλία Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών από τους Πρόποδες του Υμηττού

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Τον Αύγουστο του 2009, λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της ΒΑ Αττικής, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει την έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης των Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής και ορίζει την 22 Δεκέμβρη του 2009 ως λήξη της προθεσμίας καταβολής προσφορών από πλευράς κατασκευαστών. Η νέα πράσινη διακυβέρνηση όχι μόνο δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς του έργου αλλά μνημονεύει τους αυτοκινητόδρομους ως «το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που είναι ανοιχτό» (δηλώσεις Ρέππα κατά την παραλαβή του Υπουργείου) και με διάφορες μεθοδεύσεις προσπαθεί να κλείσει τα μάτια των αγωνιζομένων. Μετονομασίες υπουργείων, οικολογικές ανησυχίες και δηλώσεις υπουργών και νέα φληναφήματα περί πράσινης ανάπτυξης επιστρατεύονται ώστε ν’αποσπάσουν συναίνεση στα καταστροφικά τους σχέδια. Παρόλα αυτά δεν χωρά καμιά αυταπάτη για τις προθέσεις τους. Συνεχίζουν ακάθεκτοι την χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα, φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή στο όνομα της «ενεργειακής κρίσης», χτίζουν λιμάνια και αεροδρόμια καταστρέφοντας φύση και ανθρώπινες κοινότητες και οι οδοστρωτήρες τους βρίσκονται υπ’ατμόν…

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Το Π.Δ για την «προστασία» του Υμηττού αλλάζει τις χρήσεις γης στο βουνό και ανοίγει τον δρόμο για το τεμάχισμα και την τσιμεντοποιησή του.

- Η θεσμοθέτηση 7 ζωνών προστασίας (αντί για τις 2 υπάρχουσες) νομιμοποιεί τις επεκτατικές βλέψεις των κατά τόπους οικοπεδοφάγων (οικοδομικοί συνεταιρισμοί, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εκκλησία, στρατός, δήμαρχοι κ.α) πάνω στον Υμηττό.

- O χαρακτηρισμός του κυρίως δασικού όγκου ως «πάρκο NATURA» οργανώνει τις ανάγκες για καθαρό αέρα, περίπατο και αναψυχή με όρους εμπορίου αφού προβλέπεται η οικοδόμηση 5 νέων αναψυκτηρίων περιμετρικά του δάσους του Υμηττού. Έτσι, μεθοδεύεται το σχέδιο «παρκοποίησής» του στα πρότυπα του Λυκαβηττού και της Πάρνηθας. Ειδική μνεία γίνεται στα «αναγκαία οδικά έργα» που επιτρέπονται σ’ όλη την έκταση του...

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής περιλαμβάνουν ένα οδικό δίκτυο 72 χλμ που θα επεκτείνουν την Περιφερειακή Υμηττού ως το Ελληνικό και θα κάνουν εφικτή την σύνδεση του κέντρου των Αθηνών με τα Μεσόγεια.

- Κυρίαρχη επιδίωξή τους είναι η σύνδεση των μεγάλων διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου του λεκανοπεδίου (λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου και αερολιμένας Ελ.Βενιζέλου) με τα αναπτυσσόμενα, οικιστικά και επιχειρηματικά, προάστια των Μεσογείων και του Ελληνικού, με το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας.

- Οι οδοστρωτήρες της ανάπτυξης δεν θα περάσουν μόνο πάνω από τον Υμηττό αλλά και από την έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού το οποίο αρχικά πολυδιαφήμισαν ως «πνεύμονα πρασίνου» και τώρα σκοπεύουν να φτιάξουν εντός του μία νέα πόλη και «επιχειρηματικό πάρκο»!

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Το μεγαλύτερο κομμάτι των Αυτοκινητόδρομων θα χτιστεί στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων την οποία το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής χαρακτηρίζει ως «δεύτερο πόλο ανάπτυξης» του λεκανοπεδίου με κέντρο τον αερολιμένα Ελ.Βενιζέλος. Το νέο ΡΣΑ διατυπώνει ξεκάθαρα τα καταστροφικά τους σχέδια για την «πρωτεύουσα των 8,5 εκ. κατοίκων» που θα εκτείνεται από την Κόρινθο ως την Χαλκίδα.

- Η περιοχή των Μεσογείων αλλά κι αυτή της ΒΑ Αττικής είναι το «απόθεμα γης» που χρειάζεται η πρωτεύουσα ώστε να επεκταθεί. Μάλιστα, οι καμένες εκτάσεις της ΒΑ Αττικής δεν θα είναι μόνο πεδίο οικοδομικού οργασμού εις βάρος των βουνών και των δασών αλλά θ’ αξιοποιηθούν ώστε να χτιστεί και η μελλοντική σύνδεση Ραφήνας-Εθνικής Οδού Αθηνών/Θεσσαλονίκης…

-Την επέλαση αυτή θα την βιώσουμε και στο εσωτερικό των γειτονιών μας. Όσο κι αν η ρητορική της εξουσίας αναμασά επιχειρήματα περί «κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης» και «περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας του έργου» ξέρουμε πολύ καλά ότι άμεσα αποτελέσματα θα’ ναι η έλλειψη δημοσίων χώρων, η όξυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης αλλά ΚΥΡΙΩΣ: ότι οι «ανοιχτοί και γρήγοροι δρόμοι» είναι κίνητρο αγοράς περισσότερων αυτοκινήτων που θα καταλάβουν και θα μπλοκάρουν, αργά ή γρήγορα, αυτούς τους δρόμους κι όχι «η λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα»…

Ανάπτυξη σημαίνει αλλοτρίωση, καταστροφή και λεηλασία

Η αλλοτριωτική φύση του καπιταλιστικού κόσμου πάνω στα σώματα, στις συνειδήσεις και την καθημερινότητά μας είναι αυταπόδεικτη αρκεί να κοιτάξουμε τους συνανθρώπους μας και να κάνουμε μια ανασκόπηση του καθημερινού μας ημερολογίου. Ζούμε σε μια κοινωνία που δομείται με όρους κυριαρχίας, εκμετάλλευσης, επιβίωσης και άντλησης κέρδους και που δεν επιτίθεται μόνο στις υπάρξεις μας αλλά και στην σχέση μας με την φύση και το περιβάλλον...

Κάπου εδώ τρυπώνει το φάντασμα της ανάπτυξης. Το κεφάλαιο, ως κυρίαρχη σχέση εξουσίας στον κόσμο που ζούμε, για να συνεχίσει να υπάρχει και να διατηρεί την κυριαρχία του οφείλει ν’ αναπαράγεται βρίσκοντας νέα πεδία επένδυσης. Έτσι, έχει την δύναμη να επανασχεδιάζει τις δομές του κοινωνικού ιστού αλλοτριώνοντάς τες αλλά και να δρα καταλυτικά στην φύση αξιοποιώντας την με όρους ελέγχου και κερδοφορίας. Αποτελέσματα: η διαχείριση των κοινωνικών σχέσεων κάτω από εξουσιαστικές δομές και η αποικειοποίηση της φύσης από την λογική του κέρδους. Αυτή η διαδικασία που πραγματοποιείται βιαίως και σαρώνει κάθε εμπόδιο που συναντά, μορφοποιείται λεκτικά, χρωματίζεται και καλείται ανάπτυξη.

Μέσα σ’ όλα αυτά οι ζωές μας και η φύση είναι ποσά μετρήσιμα και διαχειρίσιμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη συμπληρώνει το τρίπτυχο «επένδυση-ανάπτυξη-κεφαλαιοποίηση» (κατά το καίμε-αποχαρακτηρίζουμε-χτίζουμε) που προέρχεται από την χυδαία γλώσσα της οικονομίας. Μια γλώσσα που μιλά για προσπελασιμότητα, ταχύτητα, μείωση επιχειρηματικού ρίσκου και κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις. Και βέβαια, υπονοεί ότι οι ζωές μας και η φύση είναι αναλώσιμα υλικά...

-Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές-

Απέναντι στα διλήμματα του εξουσιαστικού συφερτού (κράτος, κεφάλαιο, τοπικοί άρχοντες,) που έχουν να προσφέρουν μόνο τσιμέντο και κάρβουνο, επιλέγουμε την εξέγερση της φύσης και του ανθρώπου απέναντι στους δυνάστες τους. Αντί για την επιβίωση στην πόλη-χαβούζα και τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, επιλέγουμε το μονοπάτι του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Αντί για την κουλτούρα της ταχύτητας και του πλουτισμού, επιλέγουμε τον πολιτισμό της αυτοοργάνωσης, της συντροφικότητας, της αντίστασης. Το μωσαϊκό της αντίστασης είναι ευρύ: από την αντιπληροφόρηση στις γειτονιές μας και την επανοικιοποίηση των δημοσίων χώρων μέχρι την αυτοοργανωμένη υπεράσπιση του Υμηττού (και όλων των δασών) από εμπρηστές και καταπατητές και την άμεση δράση ενάντια στα σχέδια των εργολάβων.

Από τον Υμηττό και την Πάρνηθα ως την Λευκίμμη, το Γραμματικό και τον Αχελώο, η μόνη ανάπτυξη που μας ενδιαφέρει είναι η ανάπτυξη των συλλογικών μας αντιστάσεων, μέσα από αδιαμεσολάβητες και ισότιμες διαδικασίες που θα οργανώνουν τον ανυποχώρητο αγώνα μας ενάντια στις μηχανές της ανάπτυξης και θα δημιουργούν σχέσεις αλληλεγγύης και συνεννόησης μεταξύ των αγωνιζομένων απ’ όλες τις γειτονιές, σπάζοντας τα τείχη του ατομισμού που δηλητηριάζουν την ζωή και τους αγώνες μας.

ΣΑΜΠΟΤΑΖ

στους νέους αυτοκινητόδρομους - στην επέκταση της τερατούπολης - στις μηχανές της ανάπτυξης


Πρωτοβουλία Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών από τους Πρόποδες του Υμηττού paapty123@yahoo.gr

29.11.09

η προσφυγή της "διαδημοτικής" στο ΣτΕ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Τμήμα Ε


ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

    1. Τότσικα Παναγιώτη του Γεωργίου, κατοίκου Ηλιούπολης, Πύρρωνος 77
    2. Αλεξιάδη Ιωάννη του Μιχαήλ, κατοίκου Ηλιούπολης, Σοφ. Βενιζέλου 145
    3. Ιωακείμ Στράτος του Γιαννάκη, κατοίκου Ηλιούπολης, Κλεάνθους 22
    4. Τζιγκουνάκη Νικολάου του Ζαχαρίας ,κατοίκου Αργυρούπολης, Πελοποννήσου 2
    5. Μπαδογιάννη Προκόπη του Γεωργίου, κατοίκου Ελληνικού, Πλαπούτα 30
    6. Αλωνιστιώτη Βασιλικής του Δημητρίου, κατοίκου Ελληνικού, Γεωργίου Μαρίνου 38
    7. Αναγνώστου Νικολάου του Γεωργίου, κατοίκου Αλίμου, Πινδάρου 12
    8. Νικολόπουλου Αριστείδη του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αλίμου, Ταξιαρχών 29
    9. Ηλιόπουλου Αθανασίου του Ηλία, κατοίκου Γλυφάδας, Τεμπών 21

      Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Γλυφάδας

    1. Ταστάνη Αναστασίου του Παναγιώτη, κατοίκου Γλυφάδας, Σμύρνης 31
    2. Σκαμπαρδώνη Σταμάτη του Γεωργίου κατοίκου Γλυφάδας, Ταινάρου 62Α
    3. Σίφνιου Στέργιου του Αποστόλου, κατοίκου Γλυφάδας, Λεβαδείας 56
    4. Σταύρου Σεραφείμ του Ηλία ,κατοίκου Βούλας, Πριάμου 93
    5. Κουρουπάκη Δέσποινας του Νικόλαου, κατοίκου Βάρης, Άττιδος 30
    6. Λιώνη Δέδε του Θεοδώρου, κατοίκου Κορωπίου, Γ. Σ. Πρίφτη 26
    7. Νικολογιάννη Σπύρου του Ιωάννη, κατοίκου Παιανίας, Διαδόχου Κωνσταντίνου 33
    8. Σταύρου Σπύρου του Ευαγγέλου, κατοίκου Γλυκών Νερών, Αγ.Γερασίμου 4

    18 Μανιού Ιωάννη του Νικολάου, κατοίκου Γλυκών Νερών, Ερυθρων 4

    19 Σταθόπουλου Ιωάννη του Ευσταθίου, κατοίκου Αγ. Παρασκευής, Σολωμού 12

    Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Αγ.Παρασκεύης

    20. Τσιούφη- Γιαγή Αικατερίνης του Αναστασίου, κατοίκου Αγ. Παρασκευής, Γιαβάση 22

    21. Λούζη Μαργαρίτας του Αθανασίου, κατοίκου Αγ. Παρασκευής, Σολωμού 29

22. Καφαντάρη Χαρoύλας του Φωτίου, κατοίκου Χολαργού, Σωκράτους 42

    23 Μανιάτη Φανής του Νικολάου, κατοίκου Χολαργού, Τήνου 15

    24. Μπέϊλυ Πώλ-Λώρενς του Ρίτσαρντ - Όγεν, κατοίκου Παπάγου, Δαβάκη 80

    25. Κλεφτοδήμου Δημήτρη του Βασιλείου, κατοίκου Δήμου Αθήνας, Ευσταθίου 41

    26. Παπαϊωάννου Βασίλη του Νικολάου, κατοίκου Ζωγράφου, Ιλισίων 26

    27. Αδάμου Ιωάννη του Θεοδώρου, κατοίκου Καισαριανής. Βοσπόρου και Αδάνων 1-3

    28. Κόνσουλα Παναγιώτη του Ιωάννη, κατοίκου Καρέα Βύρωνα, Ελλήνων Αξιωματικών 33

    Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Βύρωνα

    29. Σταθόπουλου Κωσταντίνου του Φωτίου,κατοίκου Βύρωνα, Ιακώβου Μερκουριάδη 6-8

    Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Βύρωνα

    30. Τζιορτζιώτη Σταύρου του Νικολάου, κατοίκου Βύρωνα, Επταπύργου 28

    Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Βύρωνα

    31. Φραγκιαδάκη Ιωάννη του Νικολάου, κατοίκου Βύρωνα, Οδεμισίου 17

    32. Γουδέλη Αναστασίου του Γεωργίου, κατοίκου Βύρωνα, Ανδρομέδας 27

    33. Σταυροπούλου Καλλιόπης του Χρήστου, κατοίκου Βύρωνα, Άργους 11

    34. Φωτίδου Δήμητρας του Αντωνίου, κατοίκου Δήμου Υμηττού, Ατταλείας 38

    μελών της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού»,

    και των:

    35. Στεργίου Ιωάννας του Κωνσταντίνου, κατοίκου Ωρωπού, Αγ. Γεωργίου 15

    Νομαρχιακής Συμβούλου Ανατολικής Αττικής

    36.Πορτάλιου Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Δήμου Αθήνας, Παρμενίδου 23

    Δημοτικής Συμβούλου Δήμου Αθήνας

    37. Kορμπέτη Μαλαμώς του Λεωνίδα, κάτοικος Δήμου Αθήνας, Βεβεκίου 12

    38. Κωσταντάτου Θεοχάρη του Ιωάννη, κατοίκου Δήμου Αθήνας, Μαυρομιχάλη 86

    39. Στογιάννη Ευάγγελου του Δημητρίου, κατοίκου Δήμου Αθήνας, Λομβάρδου 63

    μέλους της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής

    40. Εξαρχόπουλου Αθανάσιου του Θεμιστοκλή, κατοίκου Καισαριανής, Αρσινόης 12

    μέλους της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής




ΚΑΤΑ

    του Ελληνικού Δημοσίου, νόμιμα εκπροσωπουμένου υπό των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


ΠΕΡΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

1.Της Kοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 136013/7.8.09- ορθή επανάληψη 24.8.09,

    των ως άνω Υπουργών, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα

    «Νέα Οδικά Έργα Αττικής»

2. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης εκδοθείσας συναφώς ή στο πλαίσιο σύνθετης διοικητικής ενέργειας.

Α. ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

    Ώς προς την προσβολή της άνω πράξεως έχουμε έννομο συμφέρον δεδομένου ότι είμαστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας . Διακυβεύονται δε κατά τρόπο άμεσο τα οικοσυστήματα του όρους Υμηττός, λόγω της ελλιπούς προστασίας που τους παρέχει η προσβαλλομένη. Συνεπώς νομίμως ασκούμε το συνταγματικό δικαίωμα μας στο περιβάλλον κατά τη διάταξη άρθρου 24 του Συντάγματος, παρ 1 και 2.

    Την παραπάνω πράξη προσβάλλουμε εμπροθέσμως και παραδεκτώς και ζητούμε την εν μέρει ακύρωση και μεταρρύθμιση της για τους παρακάτω νομίμους και βάσιμους λόγους.

Β. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Ο Υμηττός αποτελεί ένα σημαντικό μεσογειακό οικοσύστημα εξαιρετικής σημασίας τόσο για την βιοποικιλότητα που φιλοξενεί όσο και για τη συμβολή του στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής και ειδικότερα του λεκανοπεδίου. Ο ρυθμιστικός του ρόλος στο κλίμα του λεκανοπεδίου της Αθήνας και της ποιότητας της ατμόσφαιρας είναι αναμφισβήτητος.

    Η πλούσια βιοποικιλότητα του Υμηττού χαρακτηρίζεται από ενδημικά, σπάνια και προστατευόμενα είδη και ποικιλία οικοτόπων. Η οικολογική αξία του Υμηττού είναι σημαντική δεδομένου ότι φιλοξενεί είδη που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού στην Αττική ενώ το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά σε μεγάλο αστικό ιστό, καθιστά την οικολογική του αξία σπουδαιότερη Γι αυτό το λόγο ο Υμηττός δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως ένας περιαστικός χώρος αλλά ένα πολύτιμο οικοσύστημα που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.

    Εξίσου σημαντική είναι η πολιτιστική και αρχαιολογική αξία του Υμηττού.

    Με το από 31.8/20.10/ Π.Δ (ΦΕΚ 544 Δ’/ 1978 ) «περί προστασίας του Υμηττού» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, το οποίο εξεδόθη κατ’ εξουσιοδότηση του Συντάγματος του 1975, καθορίστηκαν τα όρια του πυρήνα (Zώνη A’) και της περιφερειακής ζώνης του όρος Υμηττός ( Ζώνη Β’). To 1995, επιχειρήθηκε με απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), η τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού που προβλέπονταν από το ως άνω Π.Δ.. Ωστόσο, με το υπ’ αριθμ. 67/1998 Πρακτικό του το τμήμα του Δικαστηρίου στο οποίο απευθύνεται η παρούσα αίτηση ακυρώσεως, έκρινε ότι ορισμένες προβλέψεις του ως άνω σχεδίου τροποποιήσεως μετέβαλαν επί τα χείρω το καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Το υπ’ όψη σχέδιο δεν προωθήθηκε εκ νέου μετά τις παρατηρήσεις του παρόντος Δικαστηρίου.

    Τον Φεβρουάριο του 2009, ο ΟΡΣΑ κατέθεσε νέο σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Π.Δ προστασίας του Υμηττού, όπως εν τέλει το ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του τον Αύγουστο του 2009. Μέχρι σήμερα το ΣτΕ δεν έχει γνωμοδοτήσει επί του ως άνω σχεδίου.

    Ακόμη, με το Π.Δ 91/1974, έχει κηρυχθεί τμήμα του Υμηττού στην περιοχή του Δήμου Καισαριανής ως «Αισθητικό δάσος Καισαριανής» με ειδικά μέτρα προστασίας (ΥΑ 66618/4483/1974), περιλαμβάνεται στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Νatura 2000, ( GR 3000006) και έχει τεθεί σε καθεστώς μείζονος προστασίας με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43 ΕΚ για την προστασία των οικοτόπων.

Με το ν.1515/85 για το"Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας" επιδιώκεται η προστασία και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4 και 15 του ιδίου νόμου.

    Τέλος , τον Φεβρουάριο του 2009, κατατέθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Νέα Οδικά Έργα Αττικής»

    και με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

    Η προσβαλλόμενη όμως παρέχει ελλιπή προστασία στα οικοσυστήματα του όρους Υμηττός, καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τις υποχρεώσεις της που έχουν αναληφθεί

    διά των ως άνω δεσμευτικών ρυθμίσεων.

    Επισημαίνεται ότι ενώ με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ εγκρίθηκε η ΜΠΕ των «Νέων Οδικών Έργων Αττικής», στο υπό «διαβούλευση» Σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, περιλαμβάνονται τα « Νέα Οδικά ¨Έργα Αττικής», ως τετελεσμένο γεγονός, ενώ είναι σαφές ότι η τροποποίηση που ήδη επιφέρουν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας τα έργα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο της «υπό διαβούλευση» τροποποίησής του.


Γ. ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

1.Η προσβαλλόμενη Κ.Υ.Α αντίκειται με το άρθρο 24 παρ 1 και με το άρθρο 117 του Συντάγματος.

Το άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος ορίζει: " Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον".

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 305/2006 του τμήματος του δικαστηρίου σας - στο οποίο απευθύνεται

η παρούσα αίτηση ακυρώσεως - σχετικά με το «Σχέδιο Π.Δ καθορισμού Ζωνών προστασίας Πάρνηθας», τα Π.Δ για τους ορεινούς όγκους της Αττικής «…δεν δύνανται να ορίζουν – εκτός αν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο – νέες χρήσεις γης ή να καθιστούν επιτρεπτή αύξηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων οι οποίες ως εκ της θέσεώς τους επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων και άγουν σε αποτροπή της φυσικής τους ισορροπίας (πρβλ. ΣτΕ 1672/2005 Ολομ.)…Σε ζώνες προστασίας των ορεινών όγκων, κατ’ αρχήν δεν επιτρέπεται μεταβολή του φυσικού ανάγλυφου…»

Στην προκειμένη περίπτωση, με την κατασκευή των «Νέων οδικών αξόνων» στον προστατευόμενο δασικό χώρο του Υμηττού, προκύπτει μεταβολή του προορισμού και αλλαγή χρήσης εκτεταμένων και προστατευόμενων δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, ακόμη και σε τμήμα του (Αισθητικό Δάσος Καισαριανής) έκτασης 411,3 στρεμμάτων που έχει κηρυχτεί αναδασωτέο μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού 2007 (ΦΕΚ 544Δ’/29.10.2007), ενώ από καμία πρόσφατη επιστημονική μελέτη ή έρευνα δεν προκύπτει το «εθνικό» ή το «δημόσιο συμφέρον» που επιβάλλει αυτούς τους οδικούς άξονες. Το όποιο «συμφέρον» περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο και αφορά συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ( ή καταπατητές δημόσιας γης), συγκεκριμένους επιχειρηματίες και εργολάβους.

Από την προσβαλλόμενη ΚΥΑ, δεν τεκμηριώνεται το όφελος από την λειτουργία του συνόλου των προγραμματιζόμενων «Νέων Οδικών Αξόνων Αττικής», αλλά εκλαμβάνεται ως δεδομένο ότι η διάνοιξη των νέων οδών συνιστά δημόσια ωφέλεια και ότι οι νέοι οδοί θα επιλύσουν τα χρονίζοντα κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας και ότι, πάντως, η επίλυση των προβλημάτων αυτών αποτελεί την βασική προτεραιότητα της πολιτείας έναντι της λήψης θετικών μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και το σεβασμό της αρχής της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακόμη, και στην περίπτωση που θεωρείται αναγκαία η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής της περιοχής και η επιπρόσθετη οδική σύνδεση της Β.Α με την Ν.Α Αττική και του κέντρου της Αθήνας με τον κάμπο των Μεσογείων, δεν εξετάζεται πουθενά αν αυτό μπορεί να γίνει με την επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικότερα των μέσων σταθερής τροχιάς καθώς και με την διαφορετική διαχείριση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.

2. Οι ρυθμίσεις της προσβαλλομένης Κ.Υ.Α, αντίκεινται στο ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ν.1515/85, εκτελεστικό νόμο του άρθρου 24, παρ.2 του Συντάγματος.

Όπως έχει κριθεί , οι διατάξεις του ν.1515/1985, οι οποίες προβλέπουν κατευθύνσεις προγράμματα και μέτρα για την αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, δεσμεύουν τη Διοίκηση κατά την άσκηση της κανονιστικής εξουσίας η την έκδοση ατομικών πράξεων (πρβλ ΣτΕ 604/2002 Ολομ, 2403/1997 Ολομ). Τα διατάγματα τα οποία προτείνονται βάσει της ανωτέρω εξουσιοδοτήσεως ( δηλ της παρ 4 του άρθρου 3 του ν.1515/1985) με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως την οριοθέτηση, προστασία, και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους , πρέπει κατ αρχήν να καταλαμβάνουν το σύνολο της οριοθετούμενης στη μελέτη των αρμοδίων επιστημόνων ως προστατευτέας εκτάσεως, δεν δύνανται δε να ορίζουν εκτός αν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο , νέες χρήσεις γης 'η να καθιστούν επιτρεπτή την αύξηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων , οι οποίες ως εκ της φύσεως ή της θέσεως των , επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων και άγουν σε ανατροπή της φυσικής τους ισορροπίας.

Η τροποποίηση των εγκεκριμένων στρατηγικών χωρικών σχεδίων, και τέτοιο είναι αναμφισβήτητα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, μέσα από αποσπασματικά έργα, οδικά ή άλλα, έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές περί χωροταξικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, όπως θεσμοθετήθηκαν από το άρθρο 24 του Συντάγματος, όχι μόνο από νομική άποψη αλλά και στο επίπεδο της πάγιας θεσμοθετημένης και ακολουθούμενης διαδικασίας που επιβάλλει ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στο σχεδιασμό φορέων.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος από τα έργα που περιλαμβάνονται στην προσβαλλόμενη Κ.Υ.Α, δεν προβλέπονται από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ν. 1515/1985) και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του (ν.2052/1992 και 2730/1999) και αντίκεινται σε αυτό.

Συγκεκριμένα , δεν προβλέπεται η οδική σύνδεση Α/Κ Σακέτα (Βύρωνας) με τον Α/Κ Μεσογείων (Κορωπί) , η Ανατολική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού (Α/Κ Μεσογείων – Παραλιακή Λεωφ. Σουνίου) όπως και η δημιουργία διακλάδωσης προς τη Λεωφόρο Καλυβίων - Αναβύσσου , η οποία δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο της ΜΠΕ και σε κανένα προηγούμενο σχεδιασμό και προστέθηκε μετά τη διαδικασία της λεγόμενης «διαβούλευσης», χωρίς ουσιαστικά να εξετασθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επισημαίνεται ότι με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ, καταργείται το προβλεπόμενο από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας τμήμα του ενδιάμεσου Οδικού Δακτυλίου που θα συνέδεε την περιοχή Καρέα με την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος δια μέσου του λεγόμενου «άξονα Πικροδάφνης» και διαμορφώνεται ένας νέος Οδικός Δακτύλιος, που δεν περιλαμβάνεται στο ισχύον Ρ.Σ.Α.

Ακόμη, έργα που περιλαμβάνονται στην προσβαλλόμενη ΚΥΑ, αντίκεινται σε ορισμένες περιπτώσεις με τα εγκεκριμένα και θεσμοθετημένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) των Δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Καισαριανής, χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη τροποποίησή τους.

3.Παραβίαση του από 31.8/20.10/ Π. Δ – ΦΕΚ 544 Δ’/1978,

της Οδηγίας 92/43 περί προστασίας περιοχών ενταγμένων στο «Δίκτυο Natura 2000»

και του Π.Δ 91/1974

Το ισχύον από 31.8.78 Π. Δ –ΦΕΚ 544 Δ’/1978 περί προστασίας του Υμηττού, δεν προβλέπει ούτε επιτρέπει την κατασκευή νέου οδικού δικτύου στον Υμηττό.Kατά συνέπεια η προσβαλλόμενη ΚΥΑ αντίκειται στο θεσμοθετημένο ως άνω Π. Δ προστασίας του Υμηττού.

Eπισημαίνεται ότι στα Πρακτικά Συνεδριάσεως του Ε’ Τμήματος (67/1998) αναφέρεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία της του βόρειου τμήματος της Δυτικής περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, έχουν εγκριθεί με το άρθρο 11 της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ομίλου εταιρειών για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Αθήνών στα Σπάτα.(ν.2338/1995 –Α.202), που προβλέπει την διά ειδικής

νομοθετικής πράξης έγκριση των περιβαλλοντικών όρων έργων με σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.. «Πλήν οι διατάξεις αύται είναι διττώς αντισυνταγματικαί, αφ’ενός μεν διότι θεσπίζουν κατά παράβασιν των περί διακρίσεως των λειτουργιών διατάξεως του Συντάγματος, σφετερισμόν διοικητικού έργου υπό της νομοθετικής εξουσίας, δηλ. την έγκρισιν μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαιτούσης εκτίμησιν των συνεπειών εις το περιβάλλον συγκεκριμένης δραστηριότητος υπό εμπειρογνωμόνων, αφ’ετέρου δε διότι επιτρέπουν την κατασκευήν εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, έργου συνεπαγόμενου σοβαράν διατάρραξιν του ορεινού οικοσυστήματος και της αισθητικής του ορεινού όγκου, λόγω του μεγέθους της τεχνικής επεμβάσεως και της αντιστοίχου καταστροφής του πρασίνου, δασικής εν πολλοίς φύσεως, του κυκλοφοριακού

φόρτου, της ρυπάνσεως και της αλλοιώσεως του γεωφυσικού ανάγλυφου και του τοπίου και ως εκ τούτου, ασυμβίβαστου προς την επιβαλλόμενην υπό του άρθρου 24 του Συντάγματος προστασίαν του φυσικού περιβάλλοντος. Το τελευταίον τούτο ισχύει και περί του ν.1515/1985 καθ’ ό μέρος δι’αυτού χωροθετείται η λεωφόρος αύτη εντός της Ζώνης προστασίας του Υμηττού. Πρέπει επομένως να διαγραφούν η παράγραφος 2 περ.ζ του άρθρου 2 του σχεδίου και η απεικόνησις της εν λόγω λεωφόρου εκ του χάρτου…»

Natura 2000 – Αισθητικό Δάσος Καισαριανής

Ένα σημαντικό τμήμα του Υμηττού, έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000". Με την Οδηγία 92/43 , η οποία έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 33318/28.12.1998 (ΦΕΚ1289/Β/28.12.1998), συνίσταται ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών επονομαζόμενο "Natura 2000". Η Οδηγία 92/43 επιβάλλει την προστασία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο. Επισημαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών διατάξεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος ενός τούνελ 3.900μ

μεταξύ των Α/Κ Σακέτα και Α/Κ Μεσογείων, αναπτύσσονται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 (GR 3000006), και εντός των Α’ και Β’ Ζωνών προστασίας του Υμηττού, με καταστροφικές συνέπειες στην πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Ειδικότερα στην περιοχή Σακέτα, η ίδια η ΜΠΕ του έργου διαπιστώνει ότι θα κοπούν περίπου 3800 μεγάλα και μικρότερα δένδρα, προκειμένου να κατασκευαστεί ένας τερατώδης ανισόπεδος κόμβος συνολικής επιφανείας 127 στρεμμάτων, τμήμα του οποίου περιλαμβάνεται στο προστατευόμενο με το Π.Δ 91/1974 «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής».

Επισημαίνεται ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ όπως και η ΜΠΕ του έργου, αγνοεί την έννοια του δάσους και αρκείται στη λογιστική εκτίμηση των συνεπειών του έργου, αξιολογώντας μόνο τον αριθμό τον δέντρων που αναμένεται να κοπούν και προβάλλοντας τον αριθμό των νέων δένδρων που πρόκειται να φυτευτούν κατά μήκος των νέων οδικών αξόνων. Έτσι, π. χ, στον Α/Κ Σακέτα αναφέρεται ότι η πυκνότητα του δάσους είναι 30 δέντρα ανά στρέμμα., ενώ σύμφωνα με την εγκεκριμένη «Μελέτη Διαχείρισης του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής Υμηττού για τη δεκαετία 2004- 2013» η πυκνότητα στην ίδια περιοχή του δάσους υπολογίζεται σε 100-180 δέντρα ανά στρέμμα

Εξ’άλλου, το μεγαλύτερο μέρος της υπογειοποιημένης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού μήκους 8,1 χλμ διέρχεται από την προστατευόμενη περιοχή Ναtura 2000 και τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού. Στα όρια του Δήμου Ηλιούπολης, σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην περιοχή διαμόρφωσης του Σταθμού Διοδίων (Αγ. Μαύρα), όπου η ΜΠΕ προσπαθεί να υποβαθμίσει την «αξία» ενός πανέμορφου δασικού τοπίου για να δικαιολογήσει την καταστροφή του.

Aκόμη, μέρος της επιφανειακής χάραξης του Τμήματος 6 (Α/Κ Μεσογείων – Αγ. Μαρίνα), διέρχεται μέσα στην ίδια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και εντός της Α’ και Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού. Το οδικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί επιφανειακά στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού - και το οποίο δεν προβλέπεται από το ισχύον και θεσμοθετημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - θα κατακερματίσει ολοκληρωτικά τους οικοτόπους της περιοχής και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη υποβάθμιση γύρω από την έξοδο της σήραγγας, και τον Α/Κ Μεσογείων. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει την εξάπλωση όχι μόνο της παράνομης δόμησης και της «νόμιμης» μετατροπής της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού σε οικιστική Ζώνη ιδιωτικών κυρίως αλλά και δημόσιων «κοινωφελών εγκαταστάσεων» (εκπαιδευτηρίων, κολεγίων, θεραπευτηρίων, νοσηλευτικών κλινικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων κ. ά), εφ’ όσον αυτές οι χρήσεις επιτρέπονται από το ισχύον Π.Δ προστασίας του Υμηττού αλλά από το σχέδιο τροποποιήσεώς του.

Παράβαση του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ

Η προσβαλλόμενη πράξη είναι επίσης ακυρωτέα, επειδή αντίκειται στο άρθρο 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας». Σημειωτέον ότι επειδή η συγκεκριμένη οδηγία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 33318/3028/1998 (όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 14849/853/Ε103), ήτοι με πράξη ίσης τυπικής ισχύος όπως η εν προκειμένω προσβαλλόμενη, είναι αναγκαία η ευθεία αναγωγή στην οδηγία, για να κριθεί η νομιμότητα της προσβαλλόμενης πράξης.

Οι παράγραφοι 3 και 4 του Άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ ορίζουν τις απαιτήσεις και διαδικασίες κατά στάδια για την εξέταση των σχεδίων και την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν έργα εντός, αλλά και εκτός των περιοχών Natura 2000 (ΖΕΠ και ΤΚΣ). Επανειλημμένα το ΔΕΚ (βλ. απόφαση C-127/02 “Waddenvereniging and the Vogelbeschermingsvereniging”) και η Επιτροπή (βλ. Οδηγό ερμηνείας «Διαχείριση των Περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Οι διατάξεις του Άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τα ενδιαιτήματα», Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2000) έχουν ερμηνεύσει πως δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν πιθανές επιπτώσεις σε έναν τόπο, και ότι η αρμόδια αρχή οφείλει να μην εγκρίνει ένα έργο εάν υπάρχει αμφιβολία ως προς τις επιπτώσεις του έργου.

Είναι εμφανές από τα ανωτέρω ότι το σχεδιαζόμενο έργο θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής. Παρ’ όλα αυτά τα συναρμόδια υπουργεία με την προσβαλλόμενη πράξη προχωρούν στην περιβαλλοντική αδειοδότησή του, παραβιάζοντας αρχικά το Άρθρο 6 παρ.3, αλλά όπως θα φανεί και στη συνέχεια την παρ.4 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, που στοιχειοθετούν ευθεία παράβαση του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, αλλά και πλημμελή αιτιολογία της πράξης, πρέπει η προσβαλλόμενη πράξη να ακυρωθεί.


4. Έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης στον όλο σχεδιασμό

του έργου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ, άρθρο 3 τπαρ.2, και την ΚΥΑ 107017 άρθρο 3 (ΦΕΚ 1225 Β΄/ 06)

Δεν υφίσταται «Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση» (ΣΠΕ) στον όλο σχεδιασμό του έργου, εφ’ όσον δεν έχει εκπονηθεί « Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΣΜΠΕ) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ την οποία η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο Εθνικό της Δίκαιο με την ΚΥΑ 107017 (ΦΕΚ 1225 Β’/2006). Η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης υπόκειται σε άλλες διαδικασίες διαβούλευσης τόσο σε επίπεδο ενδοδιοικητικής συνεργασίας, (συναρμόδια υπουργεία, ΟΡΣΑ, Περιφερειακό Συμβούλιο κλπ ), όσο και κοινού, όπως αναφέρεται στα άρθρα 4 παρ1και 7 παρ 4.1 της ΚΥΑ .

Η έλλειψη ΣΜΠΕ, υπογραμμίζει την μη τήρηση της ως άνω διαδικασίας, η οποία έχει προβλεφθεί ως ελάχιστη εγγύηση, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από την δημιουργία των οδικών αξόνων, σε

ολόκληρη την περιοχή της Αττικής.

Το ότι το προβλεπόμενο από την προσβαλλόμενη συνολικό έργο εμπίπτει στις περιπτώσεις

που απαιτείται η ως άνω ΣΜΠΕ, προκύπτει από το είδος και την έκταση του έργου, το πλήθος των συνεπειών του και την περιοχή στην οποία πρόκειται να εκτελεστεί.

Οι «Νέοι Οδικοί Άξονες Αττικής», δεν συνιστούν ένα απλό οδικό δίκτυο, αλλά μια ομάδα μικρών και μεγάλων έργων που αφορούν συνολικά μια ευρύτερη γεωγραφική ενότητα, την Νοτιο-Ανατολική Αττική. Τα έργα αυτά αποτελούν διακριτά τμήματα ενός υφιστάμενου και ευρύτερου συστήματος υποδομών, όπως αναφέρεται και στην σελίδα 5-1 της ΜΠΕ του έργου, η οποία, άλλωστε, έχει τίτλο «Νέα Οδικά Έργα Αττικής». Τα προβλεπόμενα από την προσβαλλόμενη ΚΥΑ έργα, φέρονται να εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα μείζονος σπουδαιότητας για την ανάπτυξη των μεταφορών του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν επιπτώσεις στη χωροταξία της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, στο τοπίο, στις χρήσεις γης, στη διαχείριση υδάτινων πόρων, και του οικοσυστήματος, στη δασοπονία κλπ.

Με βάση τα παραπάνω, το έργο που εγκρίθηκε με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ, αποτελεί

«Σχέδιο ή Πρόγραμμα»,σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ, άρθρο 3 παρ. 2, την οποία η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό της Δίκαιο, με την ΚΥΑ 107017 (ΦΕΚ 1225 Β’/ 2006)


Επειδή η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως της άνω προσβαλλομένης πράξεως είναι παραδεκτή, νόμιμη, βάσιμη και αληθινή , ασκείται δε νομίμως και εμπροθέσμως πρέπει να γίνει δεκτή καθ όλο το περιεχόμενο και αιτητικό της.

Επειδή έχουμε το απαιτούμενο έννομο συμφέρον για την άσκηση της , σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτιθέμενα.

Επειδή το Δικαστήριο Σας είναι αρμόδιο καθ’ ύλην και κατά τόπον να επιληφθεί της εκδικάσεως της υπό κρίση αιτήσεως

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και όσους ακόμη παραδεκτώς θα προσθέσουμε

Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε

- Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση ακυρώσεως

- Να ακυρωθεί η άνω προσβαλλομένη πράξη εφόσον παρέχει ελλιπή προστασία στο όρος Υμηττός καθώς και κάθε συναφής και συνεφελκομένη προς αυτήν πράξη ή παράλειψη.

-Να επιβληθεί σε βάρος των αντιδίκων η δικαστική δαπάνη


Αθήνα,14 Νοεμβρίου 2009



Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Θωμάς Δρίκος


27.10.09

Κοινή επιστολή σε Μπιρμπίλη και Ρέπα για την προστασία του Υμηττού

Κοινή επιστολή από διάφορους φορείς προς στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αντίθεση στα σχέδια του πρωην υπουργού Γιώργου Σουφλιά και αίτημα για το πάγωμα των διαδικασιών που αφορούν τα σχέδια για τον Υμηττό και την κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων.


Προς:
κα Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Δημήτρη Ρέππα, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2009


Θέμα: Προστασία του Υμηττού


Αξιότιμoι κυρία & κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας. Δεδομένης της σημασίας των ζητημάτων που χειρίζεστε, σας καλούμε να θέσετε σε άμεση προτεραιότητα την ανατροπή των σχεδίων και των έργων που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την Αττική και ειδικότερα για τον Υμηττό.
Ο Υμηττός, περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, αποτελεί ένα σημαντικό μεσογειακό οικοσύστημα, εξαιρετικής σημασίας, τόσο για τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί όσο και για τη συμβολή του στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής αλλά και ειδικότερα του λεκανοπεδίου. Εξάλλου αποτελεί τον πλησιέστερο ορεινό όγκο στο κέντρο της Αθήνας ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα βουνά που στεφανώνουν το λεκανοπέδιο.
Επιδιώκοντας τη διατήρηση των οικολογικών αξιών του Υμηττού αλλά και των σημαντικών λειτουργιών που προσφέρει στους κατοίκους της Αθήνας σας θέτουμε τις εξής επείγουσες προτεραιότητες:
• Απόσυρση του υπό δημόσια διαβούλευση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και έναρξη διαδικασίας επε¬ξεργασίας νέου, με σαφή προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική θα πρέπει να αποσκοπεί στη θεσμική και ουσιαστική θωράκιση των ορεινών όγκων της και στην ουσιαστική διατήρηση των πράσινων πνευμόνων της Αττικής. Η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού που επηρέασαν βαθύτατα το φυσικό περιβάλλον της Αττικής.
• Απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, το οποίο ενέκρινε ο Οργανισμός Αθήνας τον Αύγουστο 2009. Άμεση έναρξη διαδικασίας σχεδιασμού νέου ΠΔ για τη δημιουργία «Εθνι¬κού Πάρκου» βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με ενιαία ζώνη απολύτου προστασίας.
• Ακύρωση της από 24.8.09 Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων «των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής»
• Ακύρωση της διαδικασίας δημοπράτησης, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής» η οποία ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Επισημαίνουμε ότι οι αποφάσεις καθώς και τα σχέδια που προωθήθηκαν προκάλεσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις από πολλούς φορείς, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ανταποκρινόμενοι στον σκοπό μας που είναι η ουσιαστική προστασία του Υμηττού και με δεδομένους συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς (13 Νοεμβρίου για την ακύρωση των δύο τελευταίων αποφάσεων), δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα δικαστικά και άλλα μέσα, αν χρειαστεί. Παράλληλα, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν στον Υμηττό.

Πιστεύοντας ωστόσο ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα η προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της Αττικής, ζητάμε την άμεση ανταπόκρισή σας προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία της δημοπράτησης των έργων και κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας.



Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού
ΚΙ.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης)
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
WWF Ελλάς
Eλληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»
Δημοτική κίνηση Ηλιούπολης «ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη»
Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Αττικής
Δημοτική Παράταξη Ζωγράφου «Μαζί για την πόλη μας»
Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ιλισσός
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», ηλεκτρονική εφημερίδα Αργυρούπολης και Νοτίων προαστίων
Δημοτική Παράταξη «Γλυφάδα Ανθρώπινη Πόλη με ενεργούς Πολίτες»
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ





Στοιχεία επικοινωνίας:

Πάνος Τότσικας - Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού
Τηλ. Επικοινωνίας: 2109954362, 6979145366, e-mail: ptots@tee.gr

Ευαγγελία Δημητρίου –ΚΙ.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης)- Σκρά 10, 16346 Ηλιούπολη
Τηλ. επικοινωνίας: 2109730215, 6944683652, φαξ 2109718162, e-mail:kin.pol.il@gmail.com


Αριθμοί πρωτοκόλλου:
Υπουργείο Περιβάλλοντος 5358/21.10.09
Υπουργείο Υποδομών 8939/21.10.09

31.8.09

η συνέντευξη τύπου της ανακοίνωσης της δημοπράτησης των "νέων αυτοκινητόδρομων Αττικής"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2009

Για τη Δημοπράτηση του έργου
«Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής»

Μετά από τρία χρόνια μελετών, ερευνών και διαβούλευσης προχωρούμε σήμερα στη δημοπράτηση των «Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής», των μεγαλύτερων, αλλά και των τελευταίων μεγάλων οδικών αξόνων του Λεκανοπεδίου.
Για το πολυσύνθετο αυτό έργο έγινε μακρά και ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς που ξεκίνησε άτυπα πέρυσι τον Ιούνιο.
Μετά την αποστολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρότι ο νόμος θέτει ως μέγιστο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης τις 35 μέρες, η στενή συνεργασία μας με όλους τους ενδιαφερόμενους Τοπικούς Φορείς, που ανταποκρίθηκαν στη Διαβούλευση, κράτησε πέντε (5) μήνες: Υπηρεσίες και Μελετητές παρευρέθηκαν, όπου προσκλήθηκαν, για την παροχή ενημέρωσης, διευκρινίσεων, απαντήσεων σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις Φορέων και Δημοτών, όπως στους Δήμους Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Αλίμου στη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, σε συγκεντρώσεις Δημοτικών Κινήσεων, άλλων Φορέων κ.λπ.
Εξετάσαμε σε βάθος το σύνολο των πενήντα πέντε (55) αιτημάτων -σχολίων - παρατηρήσεων που υποβλήθηκαν και, το κυριότερο, δώσαμε λύσεις στη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων αυτών.
Συνακόλουθα, τροποποιήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη συνέχεια εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, με την οποία διασφαλίζεται με αυστηρότητα όχι μόνο η προστασία αλλά και η βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των έργων.
Επισημαίνεται δηλαδή ότι οι «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής» είναι ένα έργο με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Ø Όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, πέραν της θεαματικής μείωσης των εκπομπών καυσαερίων στον αστικό ιστό, επελέγη και η δαπανηρή λύση της πλήρους υπογειοποίησης του Νέου Αυτοκινητόδρομου στο μέτωπο της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού: Το κόστος του έργου έχει αυξηθεί σημαντικά, παραμένουν όμως ανέγγιχτες οι παρυφές του Υμηττού προς Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό. Επιπλέον, εκτός της σήραγγας Υμηττού, έγινε και πλήρης υπογειοποίηση στο Λόφο Έτος στην περιοχή του Πικερμίου.
Ø Στο σύνολο του έργου προβλέπεται η φύτευση και η συντήρηση περισσότερων από 350.000 δένδρων. Το έργο αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη προσπάθεια οργανωμένης αναδάσωσης ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Ø Φυτεύονται 250.000 δένδρα ελάχιστου ύψους 2 μ., σε έκταση 5.500 στρεμμάτων κατά μήκος της οριογραμμής του οικιστικού ιστού σε ολόκληρο το δυτικό μέτωπο του Υμηττού, έναντι ολίγων εκατοντάδων δένδρων που αποψιλώνονται κατά τη διάρκεια των κατασκευών, στους κόμβους Σακέτα και Κύπρου.
Ø Οι πυκνές αυτές φυτεύσεις στα 5.500 στρέμματα θα διενεργηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης και προ της έναρξης των εργασιών κατασκευής. Η βλάστηση θα συντηρείται (πότισμα, λίπανση, κλάδεμα, κ.λπ.) με ευθύνη του Παραχωρησιούχου.
Ø Φυτεύονται και άλλα 100.000 δένδρα, σε όλες τις χωμάτινες επιφάνειες που θα διαμορφωθούν, δηλαδή στα επιχώματα, τα ορύγματα, τους κόμβους, τις διαχωριστικές νησίδες, τα μέτωπα των σηράγγων και τα cut and cover.
Ø Εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του έργου, στο δασικό οικοσύστημα του Υμηττού, είναι και η τοποθέτηση συστήματος πυρανίχνευσης, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρη την απόλυτα προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού (Πάρκο Natura), έκτασης 90.000 στρεμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα θωρακισθεί το δασικό οικοσύστημα με την αναγκαία άμεση πληροφόρηση και παρέμβαση έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από πυρκαγιά.
Ø Επισημαίνεται, τέλος, ότι στα έργα των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής» περιλαμβάνεται και η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία των πληττομένων, επί πολλές δεκαετίες από κατακλύσεις ομβρίων, περιοχών διέλευσης των οδικών αξόνων (Ελληνικού, Κορωπίου, Αεροδρομίου κ.λπ.)
Όπως γνωρίζετε, επί πεντέμισυ χρόνια μελετήσαμε και κατασκευάζουμε μεγάλα οδικά έργα για την παραμελημένη Ελληνική Περιφέρεια. Μόνο με τους «Δρόμους Ανάπτυξης» δημιουργούνται 1.417 χλμ. νέων σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, συνολικού προϋπολογισμού 9 δισ. ευρώ. Υλοποιούνται ανεκπλήρωτες προσδοκίες πολλών δεκαετιών.
Παράλληλα, το Μετρό αποτέλεσε την απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ και επί πεντέμισυ χρόνια όλοι σχεδόν οι διαθέσιμοι πόροι για τις συγκοινωνιακές υποδομές στην Αττική πήγαν στις επεκτάσεις του Μετρό. Οι επεκτάσεις υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς, διπλάσιους της δεκαετίας 1994-2003:
Παραδόθηκαν τρεις νέοι σταθμοί (Κεραμεικός, Ελαιώνας, Αιγάλεω), τις επόμενες ημέρες παραδίδεται ο σταθμός στο Νομισματοκοπείο, μέχρι τέλους του χρόνου θα παραδοθούν άλλοι τέσσερις σταθμοί (Χολαργός, Περιστέρι, Ανθούπολη, Χαϊδάρι), την επόμενη Άνοιξη θα παραδοθούν άλλοι τέσσερις σταθμοί (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό) και το ερχόμενο καλοκαίρι ο σταθμός στην Αγία Παρασκευή. Ο διαγωνισμός για ακόμη 6 σταθμούς στην επέκταση από Χαϊδάρι προς Πειραιά είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για τη μεγάλη γραμμή σχήματος U με 20 νέους σταθμούς (Γαλάτσι, Πανεπιστήμιο, Παγκράτι, Μαρούσι). Επιπλέον, μελετήσαμε και το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου Μετρό στην Αθήνα με 200 σταθμούς και 220 χλμ. δίκτυο γραμμών, το οποίο εντάχθηκε ήδη στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, έτσι ώστε το Μετρό, δηλαδή ο κορμός των μέσων μαζικής μεταφοράς, να εξυπηρετεί όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Ήρθε λοιπόν η ώρα και για την αναγκαία, τελευταία μεγάλη παρέμβαση, στο ελλιπές και ήδη ξεπερασμένο από την ασφυκτική κυκλοφορία, Οδικό Δίκτυο της Αττικής: Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, έχουν συνολικό μήκος 71,6 χλμ. και προϋπολογισμό περίπου 1,80 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα κατασκευαστούν και άλλα 34,5 χλμ. οδικών αξόνων προϋπολογισμού 390 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται ήδη σε επίπεδο οριστικής μελέτης και πρόκειται να υλοποιηθούν ως δημόσια έργα με δεσμευμένα κονδύλια της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου. Πρόκειται:
Ø για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό,
Ø την επέκταση και τη μετατροπή της οδού Λαυρίου σε κλειστό Αυτοκινητόδρομο, με την παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου,
Ø τον περιφερειακό άξονα Παιανίας – Μαρκόπουλου, με την παράκαμψη Παιανίας και Κορωπίου,
Ø τη μερική υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και
Ø τη διαπλάτυνση της Λεωφ. Κηφισσού, από Αχαρνών μέχρι τον κόμβο της Αττικής Οδού.
Με τα παραπάνω έργα συνολικού μήκους 106 χλμ., που ολοκληρώνουν και ουσιαστικά εξαντλούν τις ανάγκες για την κατασκευή σημαντικών οδικών αξόνων στην περιοχή της Αττικής,
· διπλασιάζονται οι ασφαλείς και σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας μέσα στο Λεκανοπέδιο και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών μας κέντρων,
· ολοκληρώνεται ο μεγάλος εσωτερικός περιφερειακός δακτύλιος του Λεκανοπεδίου και βελτιώνεται ουσιαστικά η καθημερινή ζωή των κατοίκων του,
· κατασκευάζεται και το κύριο μέρος του εξωτερικού δακτυλίου της Αττικής μέχρι τη Ραφήνα και ανοίγεται ο δρόμος για την ολοκλήρωσή του, δηλαδή για την σύνδεσή του με τον υπεραστικό αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
Όπως έχω ήδη δηλώσει η προκήρυξη αυτή του διεθνούς διαγωνισμού με Σύμβαση Παραχώρησης γίνεται από μηδενική βάση και σε μία φάση. Ο χρόνος κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε για τις 22 Δεκεμβρίου και κατά συνέπεια, αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με ενστάσεις, μπορούμε, στις αρχές του 2010, να έχουμε ανάδοχο.
Δεδομένου ότι ο χρόνος κατασκευής των πολύ σημαντικών αυτών έργων αποτελεί διαγωνιστικό μέγεθος και ορίστηκε ότι μπορεί να κυμανθεί από 55 έως 65 μήνες, υπολογίζουμε ότι μέχρι τις αρχές του 2015 το έργο μπορεί να είναι έτοιμο στο σύνολό του.
Προβλέπεται και ενδιάμεση αποκλειστική προθεσμία 50 μηνών κατά μέγιστο, για να παραδοθεί νωρίτερα το κρίσιμο τμήμα των 14,7 χλμ. της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, από Κατεχάκη και Ούλωφ Πάλμε μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, που ολοκληρώνει το μεγάλο εσωτερικό δακτύλιο και διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης.
Υπενθυμίζονται εδώ οι δύο βασικές συγκρίσεις του δημοπρατούμενου έργου, σε σχέση με την Αττική Οδό και τις παλαιότερες προβλέψεις:
1. Τα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας συγκριτικά ποσοστά υπόγειων και επιφανειακών έργων, στο δυτικό μέτωπο του Υμηττού, μεταξύ της σημερινής Αττικής Οδού και των Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής.
Η σύγκριση είναι συντριπτική. Η σημερινή Αττική Οδός στο τμήμα της στον Υμηττό έχει το μεγαλύτερο μέρος της επιφανειακό, σε ποσοστό 78%, ενώ στους «Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής», μόλις το 15% είναι επιφανειακό και το 85% είναι υπόγειο.
2. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της περιόδου 2001-2003, η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από Α/Κ Κατεχάκη μέχρι Γλυφάδα, ήταν επιφανειακή με ορύγματα και επιχώματα, σε πλήρη αντίθεση με τη μελετημένη σήμερα λύση, η οποία σχεδόν στο σύνολό της είναι υπόγεια και προστατεύει πλήρως το περιβάλλον του Υμηττού.
Οι «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής» εντάσσονται μέσα στον ευρύτερο, ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό σχεδιασμό μας για την ορθολογική κυκλοφοριακή οργάνωση στο Λεκανοπέδιο και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα ανάπτυξης του βασικού οδικού δικτύου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση τριών δακτυλίων περί την κεντρική περιοχή της πόλης. Πρόκειται για μια προφανή κυκλοφοριακή αναγκαιότητα που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των 4.000.000 κατοίκων της.
Ειδικότερα, διαμορφώνονται πέραν του κεντρικού αρτηριακού δακτυλίου, δύο ακόμα οδικοί δακτύλιοι και συγκεκριμένα:
α) Ο Εσωτερικός Περιφερειακός Οδικός Δακτύλιος του Λεκανοπεδίου Αθήνας που αποτελείται από την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, τη Λεωφόρο Κηφισσού, την Αττική Οδό στο τμήμα από τον Α/Κ Μεταμόρφωσης μέχρι τον Α/Κ Πλακεντίας, τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού από Α/Κ Πλακεντίας μέχρι Α/Κ Κατεχάκη και το τμήμα των «Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής» από Α/Κ Κατεχάκη μέχρι το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
β) Ο Εξωτερικός Οδικός Δακτύλιος, πεταλοειδούς μορφής, που ξεκινάει από την παραλιακή λεωφόρο, οδεύει στη Βάρης-Κορωπίου, μέχρι τον Η/Κ Βάρης-Κορωπίου και στη συνέχεια, διά μέσου των νέων τμημάτων αυτοκινητοδρόμου, από Η/Κ Βάρης-Κορωπίου έως τον Α/Κ Μεσογείων και από Α/Κ Μεσογείων έως τον Α/Κ Ραφήνας φθάνει μέχρι την περιοχή της Ραφήνας. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον προγραμματισμένο οδικό άξονα της Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου Πεντέλης, φθάνει στην περιοχή των Αφιδνών. Συνεχίζει επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και μέσω του Α/Κ Μεταμόρφωσης συνδέεται με την Αττική Οδό. Στη συνέχεια, ακολουθεί τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφ. Αιγάλεω, συνεχίζει, μέσω της υπό αναμόρφωση σύνδεσή της, στη Λεωφ. Σχιστού-Σκαραμαγκά και καταλήγει στην περιοχή του Πειραιά δια μέσου της Περιφερειακής Λεωφ. του ΟΛΠ, η οποία ήδη κατασκευάζεται.
Το σύστημα των τριών Δακτυλίων συμπληρώνεται και με τις απαραίτητες μεταξύ τους συνδέσεις, όπως είναι η σύνδεση μεταξύ Κεντρικού και Εσωτερικού Δακτυλίου από Α/Κ Σακέτα μέχρι Ούλωφ Πάλμε, καθώς και μεταξύ Εσωτερικού και Εξωτερικού Δακτυλίου, αφ’ ενός, με τον οδικό σύνδεσμο μεταξύ Α/Κ Κύμης και Α/Κ Καλυφτάκη (με την προβλεπόμενη επέκταση Λεωφ. Κύμης) και, αφ’ ετέρου, με τον οδικό σύνδεσμο μεταξύ Α/Κ Κλεισθένους και Α/Κ Σπάτων (επέκταση Λεωφ. Σταυρού – Ραφήνας) και τη σήραγγα Υμηττού.

Οκτώ (8) είναι οι κύριες συνιστώσες της προσφοράς του έργου αυτού στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου:
1) Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού ολοκληρώνει το μεγάλο εσωτερικό περιφερειακό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου και διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης με αποτέλεσμα την ανακούφιση τόσο των νοτίων όσο και των κεντρικών περιοχών της Αθήνας, αφού μειώνεται σημαντικά η διαμπερής κυκλοφορία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, για να διανυθούν σήμερα τα 14,5 χλμ. από τον Α/Κ της Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφ. Ποσειδώνος, δαπανούν οι οδηγοί, σε ώρες εκτός αιχμής, πάνω από 40 λεπτά εντός του οικιστικού ιστού. Ο χρόνος αυτός θα περιοριστεί στα 8 με 10 λεπτά εκτός του οικιστικού ιστού, ακόμη και για τις φορτωμένες κυκλοφοριακά ώρες.
2) Μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, λόγω της μείωσης των διανυόμενων αποστάσεων και συνολικών χρόνων διαδρομών, αλλά και λόγω της απρόσκοπτης ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς τις συνεχείς στάσεις και εκκινήσεις στα φανάρια των δρόμων εντός του αστικού ιστού, οι οποίες οδηγούν στην έκλυση αυξημένων ρύπων.
3) Η μεγάλη σήραγγα Υμηττού ενώνει πλέον απευθείας το Λεκανοπέδιο με τα Μεσόγεια, επιτρέποντας ταχεία μετάβαση από μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου προς το Αεροδρόμιο και τα Νότια παράλια της Αττικής. Για τη διαδρομή από τον Α/Κ Κατεχάκη μέχρι τα νότια παράλια οι οδηγοί δαπανούν σήμερα σαφώς περισσότερο από 1 ώρα. Με τον προβλεπόμενο Νέο Οδικό Άξονα, μέσω της μεγάλης Σήραγγας Υμηττού, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στα 13 με 15 λεπτά.
4) Θέτει τις βάσεις για την απευθείας διοχέτευση της κυκλοφορίας από το νότιο και ανατολικό Λεκανοπέδιο προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, με την προβλεπόμενη επέκτασή του μέχρι την Εθνική Οδό, στην περιοχή Αφιδνών, μήκους 25 χλμ., οπότε θα εκτονώνει απευθείας την κυκλοφορία σχεδόν του μισού Λεκανοπεδίου της Αττικής. Έτσι δημιουργείται και ο εξωτερικός μεγάλος δακτύλιος του Λεκανοπεδίου.
5) Οργανώνει την ανάπτυξη των περιοχών της Ανατολικής και της Νότιας Αττικής μέσα από ένα πλήρες δίκτυο αναβαθμισμένων αξόνων (Αττική Οδός, Λεωφ. Λαυρίου, Σήραγγα Υμηττού – Ραφήνα, Σήραγγα Υμηττού – Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου – Αγία Μαρίνα στο ύψος της παραλιακής μετά τη Βάρκιζα).
6) Γρήγορη σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.
7) Αναβαθμίζει τα επίπεδα Οδικής Ασφάλειας και δίνει τη δυνατότητα για αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις σε αρκετούς Δήμους της Αττικής.
8) Επιλύει ριζικά το μεγάλο πλημμυρικό πρόβλημα των εκτεταμένων περιοχών που πλήττονται συνεχώς μέχρι σήμερα, στις δυτικές, ανατολικές και νότιες υπώρειες του Υμηττού: Στο πλαίσιο των νέων Οδικών Αξόνων αναπτύσσεται μία σειρά σημαντικότατων υδραυλικών έργων, τα οποία αντιμετωπίζουν ριζικά, για πρώτη φορά, την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών διέλευσης των νέων αυτοκινητοδρόμων.

Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής περιλαμβάνουν:
1) Τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από τη νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως τη Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,7 χλμ. (Τμήμα Λεωφ. Κατεχάκη - Λεωφ. Βουλιαγμένης, μήκους 11,1 χλμ., και τμήμα Λεωφ. Βουλιαγμένης - Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 3,6 χλμ.). Παρακάμπτει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τα αστικά κέντρα Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού και είναι υπόγεια κατά 85%.
2) Τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 4 χλμ., με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, η οποία συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 6,3 χλμ. Μετά την έξοδο της σήραγγας ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο έτσι ώστε να μην είναι ορατός από το Λεκανοπέδιο των Μεσογείων.
3) Τον Οδικό Άξονα από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, που ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο σε όρυγμα και δεν είναι ορατός. Έχει μήκος 18,6 χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεση από τη Ραφήνα μέχρι την Ε.Ο. Αθηνών–Λαμίας στις Αφίδνες, με οδικό τμήμα μήκους άλλων 25 χλμ. Στο Λόφο Έτος έχει σήραγγες 2,6 χλμ.
4) Τον Οδικό Άξονα από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 14,2 χλμ., στον οποίο προστέθηκε και ο κλάδος από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την περιμετρική οδό των Καλυβίων, μήκους 5,9 χλμ. περίπου. Ο κλάδος αυτός προστέθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
5) Την ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας, σε μήκος άλλων 6,1 χλμ. μέχρι τη Λεωφόρο Σπάτων – Λούτσας. Σημειώνεται ότι το οδικό τμήμα από τον Α/Κ Σπάτων μέχρι τον Α/Κ Αεροδρομίου προστέθηκε, ως νέο αντικείμενο, μετά τη δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
6) Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 2,0 χλμ.
7) Συνδετήριο οδικό τμήμα προς το κέντρο της Αθήνας από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε, μήκους 3,8 χλμ. Το τμήμα εντός του Πανεπιστημίου είναι υπόγειο. Τα 1,7 χλμ. που αφορούν στον οικιστικό ιστό του Δήμου Καισαριανής και στο Πανεπιστήμιο, διαμορφώνονται ως υπόγειο έργο, έτσι ώστε να μην δημιουργείται πλέον καμία όχληση τόσο στο Δήμο Καισαριανής όσο και στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνοντας τη διερχόμενη κυκλοφορία από την οδό Καισαριανής και από το Πανεπιστήμιο.
8) Τα εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα που προαναφέρθηκαν.
Οι τέσσερις (4) βασικοί ανισόπεδοι «κόμβοι συστήματος», υπό την έννοια ότι στους κόμβους αυτούς συμβάλλουν κύριοι οδικοί άξονες (αυτοκινητόδρομοι), είναι: Ο Α/Κ Σακέτα, A/K Μεσογείων, ο Α/Κ Αττικής Οδού και ο Α/Κ Σπάτων.
Παράλληλα προβλέπεται η ανάπτυξη 9 ανισόπεδων κόμβων και 9 ημικόμβων για την εξυπηρέτηση των παρόδιων Δήμων.

Σύστημα Διοδίων
Θέλω να τονίσω ότι στους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε τα διόδια να καταβάλλονται ανά χλμ., δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν, που είναι και το δίκαιο σύστημα. Βεβαίως, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής διοδίων με χειροκίνητο σύστημα. Υπάρχουν τρεις (3) βασικοί μετωπικοί σταθμοί διοδίων, διπλής κατεύθυνσης:
1. Στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού στην περιοχή της Ηλιούπολης.
2. Στην έξοδο της σήραγγας Υμηττού προς τα Μεσόγεια και πριν από τον Α/Κ Μεσογείων.
3. Στον οδικό άξονα Α/Κ Μεσογείων – Α/Κ Ραφήνας στην Χ.Θ. 16+500 μεταξύ του Α/Κ Αττικής Οδού και του Α/Κ Αρτέμιδας.
Πέραν αυτών, θα υπάρχουν δύο πλευρικοί σταθμοί στον Α/Κ Μεσογείων για τις ενδομεσογειακές μετακινήσεις και ένας μετωπικός σταθμός μονής κατεύθυνσης, στην επέκταση της Σταυρού – Ραφήνας.
Το ύψος των διοδίων αποτελεί βασικό αντικείμενο του ανταγωνισμού στον διαγωνισμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί το μικρότερο δυνατό τίμημα για τους χρήστες. Η τιμή ανά χιλιόμετρο διαφοροποιείται σε τρία επίπεδα, για την παροχή κινήτρων αποσυμφόρησης των αστικών περιοχών και ορθολογικής απόσβεσης του κόστους κατασκευής. Ειδικότερα:
· Το τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού από Λεωφ. Κατεχάκη μέχρι Λεωφ. Ποσειδώνος θα έχει την χαμηλότερη τιμή ανά χλμ. (0,15 €/χλμ. κατά μέγιστο) για να διευκολύνεται η χρήση του Νέου Αυτοκινητόδρομου και να μην επιβαρύνεται ο οικιστικός ιστός των παρακείμενων Δήμων από την διαμπερή κυκλοφορία.
· Επίσης, η ίδια χαμηλή τιμή χρέωσης ισχύει και για όλα τα άλλα τμήματα του έργου, πλην της μεγάλης σήραγγας Υμηττού (επί μήκους 6,7 χλμ.), με μέγιστο 0,30 €/χλμ., και του συνδετήριου τμήματος μεταξύ Σήραγγας Υμηττού και Αττικής Οδού, μήκους 5,8 χλμ., με μέγιστη χρέωση 0,20 €/χλμ.
· Οι μετά τον ημικόμβο Καλυβίων δύο διακλαδώσεις προς Αγ. Μαρίνα και προς παράκαμψη Καλυβίων εξαιρούνται της καταβολής διοδίων, διότι δεν έχουν χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου διπλού κλάδου.
Χρηματοοικονομικά Δεδομένα του Έργου
Όπως προαναφέρθηκε ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.800 εκατ. ευρώ και η μέγιστη δυνατή χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ορίσθηκε σε 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 20% του κόστους του έργου.
Η χρηματοδοτική αυτή συμβολή αποτελεί το μέγιστο όριο ενός διαγωνιστικού μεγέθους: Οι διαγωνιζόμενοι δεν μπορούν να το ξεπεράσουν, μπορούν όμως να ζητήσουν, με την προσφορά τους, μικρότερη των 360 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και το γεγονός αυτό αξιολογείται υπέρ αυτών βάσει σχετικού μαθηματικού αλγορίθμου.
Ο χρόνος παραχώρησης, όπως και στις άλλες συμβάσεις παραχώρησης, είναι 30 χρόνια από την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η πενταετία του χρόνου κατασκευής του έργου.
Επενδύσεις και Απασχόληση
Αξίζει τέλος να επισημανθεί, κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση που πλήττει ήδη σημαντικά και το απασχολούμενο στην περιοχή Αττικής εργατοτεχνικό προσωπικό, ότι οι «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής» πέραν της εισροής ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, θα συμβάλουν αποφασιστικά και στην τόνωση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα:
1. Περίοδος Κατασκευής: Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο Έργο για διάστημα 5 ετών.
2. Περίοδος Λειτουργίας - Συντήρησης - Εκμετάλλευσης: Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 800 μόνιμες θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του έργου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α. Αντιπλημμυρικά Έργα
Όπως προαναφέρθηκε, αντιμετωπίζεται ριζικά και για πρώτη φορά η αντιπλημμυρική προστασία των εκτεταμένων περιοχών διέλευσης των Νέων Αυτοκινητόδρομων. Ειδικότερα:

Στην περιοχή του Ελληνικού, προστατεύονται πλήρως οι πληττόμενες μέχρι σήμερα από τις πλημμύρες περιοχές: Αίρεται η μόνιμη υδραυλική ανεπάρκεια του ρέματος Τραχώνων με την κατασκευή του νέου Νότιου Κλάδου του ρέματος, μέχρι τις εκβολές στη θάλασσα. Επιπλέον, κατασκευάζεται έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στο χαμηλό σημείο της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με το οποίο οδηγούνται οι πλημμυρικές παροχές προς τους κατάντη αποδέκτες. Με τα έργα αυτά ελέγχονται οι πλημμυρικές παροχές που δημιουργούνται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίες μέχρι σήμερα κατακλύζουν δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Επίσης, εξασφαλίζεται η τροφοδοσία με όμβρια ύδατα των ταμιευτήρων άρδευσης που προβλέπονται να κατασκευασθούν στο Μητροπολητικό Πάρκο του Ελληνικού.

Στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού και αμέσως μετά τη σήραγγα κατασκευάζονται κάτω από τα νέα οδικά έργα διαμήκεις συλλεκτήρες, μήκους 17 χλμ., οι οποίοι παραλαμβάνουν και διοχετεύουν προς τους κατασκευασμένους αποδέκτες της Αττικής Οδού, όλα τα απορρέοντα όμβρια που κατέκλυζαν μέχρι σήμερα τις κατοικημένες περιοχές του Κορωπίου.

Στις νότιες υπώρειες του Υμηττού και μέχρι την περιοχή της Αγίας Μαρίνας προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή ενός πλήρους συστήματος συλλεκτήρων, μήκους 12,5 χλμ., οι οποίοι παραλαμβάνουν τα όμβρια και τα διοχετεύουν προς τους υφιστάμενους φυσικούς αποδέκτες.

Τα όμβρια που προέρχονται από το κατάστρωμα της οδού υφίστανται επεξεργασία, ώστε να απομακρύνονται οι ρυπογόνες ουσίες, πριν από τη διάθεσή τους στους φυσικούς αποδέκτες.

Παράλληλα, κατασκευάζονται σημαντικά διαμήκη υδραυλικά έργα κατά μήκος του τμήματος από Α/Κ Αττικής Οδού έως Α/Κ Σπάτων, μήκους 8 χλμ., για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που κατακλύζουν σήμερα τη ζώνη δυτικά και βόρεια από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο σχεδιασμός αυτών των υδραυλικών έργων, εκτός από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, εξασφαλίζει τον ορθολογικό καταμερισμό της απορροής των ομβρίων υδάτων και τη διόδευσή τους προς τους φυσικούς αποδέκτες των ρεμάτων Ερασίνου και Ραφήνας, χωρίς την παραμικρή μετακύλιση ποσότητας ομβρίων από τη μία λεκάνη απορροής στην άλλη.

Β. Οδικά τμήματα του Έργου
1) Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού από τη νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, μήκους 14,749 χλμ.
Το έργο στο σύνολό του είναι μη ορατό από το Λεκανοπέδιο της Αττικής και την ευρύτερη περιοχή Σαρωνικού χάρη στη διαμόρφωσή του, σχεδόν σε όλο του το μήκος, ως υπόγειο έργο. Παρακάμπτει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τα αστικά κέντρα Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να μη θίγονται έστω και κατ’ ελάχιστο οι κάτοικοι των όμορων Δήμων.
Στο οδικό τμήμα από τον Α/Κ Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, επί συνολικού μήκους 11,084 χλμ., τα 9,365 χλμ. είναι υπόγειο έργο (ανεξάρτητο ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας), δηλαδή το έργο σε ποσοστό 85% είναι υπόγειο. Ακόμη και τα ελάχιστα μη υπόγεια τμήματα του έργου θα είναι μη ορατά, δεδομένου ότι είτε διαμορφώνονται σε ορύγματα, είτε θα καλυφθούν από τις προβλεπόμενες δενδροφυτεύσεις. Στο τμήμα από Λεωφ. Βουλιαγμένης μέχρι τη Λεωφ. Ποσειδώνος το έργο αναπτύσσεται στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, όπου προβλέπεται η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, χωρίς να θίγεται στο παραμικρό ο οικιστικός ιστός των πέριξ περιοχών. Στο τμήμα αυτό επί συνόλου 3,665 χλμ. τα 1,685 χλμ. είναι υπόγειο έργο.
Το έργο στο σύνολό του παρουσιάζει άνετα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, αφού στο μεγαλύτερο μήκος του (δηλαδή από τον Α/Κ Κατεχάκη μέχρι τον Η/Κ Κύπρου) θα διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση, ενώ από τον Η/Κ Κύπρου μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης δύο λωρίδες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση. Από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης μέχρι τη Λεωφ. Ποσειδώνος θα διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι κινήσεις από και προς το τοπικό δίκτυο μέσω των ανισόπεδων κόμβων που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Κατά μήκος της χάραξης προβλέπεται η ανάπτυξη 3 ανισόπεδων κόμβων (Σακέτα, Βουλιαγμένης-Αλεξιουπόλεως, Ποσειδώνος) και 4 ημικόμβων με κατεύθυνση από και προς το κέντρο (Ηλιούπολης, Κύπρου, Αν. Ημικόμβος Μητροπολιτικού Πάρκου, Δυτικός Ημικόμβος Μητροπολιτικού Πάρκου). Οι ημικόμβοι Ηλιουπόλεως και Κύπρου στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι και αυτοί υπόγειοι.
Σε ολόκληρο το μέτωπο του Υμηττού κατά μήκος της οριογραμμής του οικιστικού ιστού στις περιοχές του Βύρωνα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης έχει προβλεφθεί φύτευση περίπου 250.000 δένδρων σε έκταση 5.500 στρεμμάτων και άλλων 100.000 δένδρων σε όλες τις ελεύθερες επιφάνειες του έργου (επιχώματα, κόμβοι, κ.λπ.). Η φύτευση αυτή θα αποτελέσει υποχρέωση του Παραχωρησιούχου και μάλιστα σε όλη τη ζώνη των 5.500 στρεμμάτων θα υλοποιηθεί πριν από την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών.
2) Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού μήκους 4 χλμ. με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια.
Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού έχει δύο ξεχωριστούς κλάδους (έναν για κάθε κατεύθυνση), αρχίζει αμέσως μετά τον Α/Κ Σακέτα, έχει μήκος 4 χλμ. και αναδύεται στην περιοχή Κορωπίου στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Κάθε κλάδος διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.
Οι προσβάσεις στα δύο μέτωπα της σήραγγας διαμορφώνονται σε μη ορατές περιοχές, ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο με ελαχιστοποίηση των εκσκαφών και προβλέπεται η κάλυψή τους με πυκνή φύτευση.
Μετά την έξοδο της σήραγγας ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι ορατός από το Λεκανοπέδιο των Μεσογείων.
3) Ο Οδικός Άξονας σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι τη Ραφήνα.
Ο αυτοκινητόδρομος αυτός συνεχίζει να ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και όπου υπάρχει αστική ανάπτυξη, δηλαδή από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι τον Α/Κ Αττικής Οδού, είναι μη ορατός, διότι διαμορφώνεται σε όρυγμα. Στο οδικό αυτό τμήμα, ο αυτοκινητόδρομος διαθέτει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, ενώ στο τμήμα από τον Α/Κ της Αττικής Οδού μέχρι τη Λεωφ. Μαραθώνος διαμορφώνεται με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, διαθέτοντας σε όλο το μήκος και παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των παροδίων ιδιοκτησιών.
Κατά μήκος του οδικού αυτού άξονα αναπτύσσονται 3 ανισόπεδοι κόμβοι, για την εξυπηρέτηση των παρόδιων Δήμων (Α/Κ Κορωπίου, Α/Κ Αρτέμιδος, Α/Κ Ραφήνας), ένας ημικόμβος (Η/Κ Πικερμίου) καθώς και 2 κόμβοι συστήματος στην συμβολή κύριων οδικών αξόνων (Α/Κ Αττικής Οδού, Α/Κ Σπάτων), ενώ παράλληλα κατασκευάζονται 14 ανισόπεδες διαβάσεις για την αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου.
Στο τελευταίο τμήμα πριν από τη Λεωφ. Μαραθώνος, στο Λόφο Έτος της περιοχής Πικερμίου, για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής, αλλά και του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου, το έργο κατασκευάζεται υπόγειο σε μήκος 2,6 χλμ.
4) Ο Οδικός Άξονας Α/Κ Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας – Καλυβίων, στον οποίο προστέθηκε και ο κλάδος από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι τον περιμετρικό άξονα Καλυβίων.
Και οι άξονες αυτοί είναι μείζονος περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής σημασίας, διότι συνδέουν με οδό ταχείας κυκλοφορίας τις κεντρικές περιοχές του Λεκανοπεδίου με τις παραθαλάσσιες περιοχές. Αποσυμφορούν δε τόσο τον οικιστικό ιστό των νοτίων περιοχών όσο και τις βεβαρημένες Λεωφόρους Βάρης-Κορωπίου και Βουλιαγμένης.
Ο άξονας από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι τον Η/Κ Καλυβίων σχεδιάστηκε με διατομή δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα ασφαλείας, τύπου New Jersey, ενώ από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την Παραλιακή στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας σχεδιάστηκε με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Κατά μήκος του άξονα αυτού έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη 5 ημικόμβων με επιτρεπόμενες κινήσεις από και προς το κέντρο του Λεκανοπεδίου (Η/Κ Βάρης-Κορωπίου, Η/Κ Καλυβίων, Η/Κ Κιτσίου, Η/Κ Λατομείου, Η/Κ Αγίας Μαρίνας στην Παραλιακή Λεωφόρο).
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και το νέο οδικό τμήμα από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την περιμετρική οδό Καλυβίων σχεδιάστηκε με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Με το σχεδιασμό αυτό οι χρήστες που φθάνουν μέσω αυτοκινητόδρομου μέχρι τον Η/Κ Λατομείου στη συνέχεια διακλαδίζονται είτε προς την βόρεια και ανατολική πλευρά της υπό ένταξη περιοχής Αγίας Μαρίνας είτε νοτιότερα με την μορφή των περιμετρικών διαδρομών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αποκλειστική χρήση της Παραλιακής Λεωφόρου που θα υπερφόρτωνε κυκλοφοριακά την υπόψη περιοχή.
Στο τμήμα από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι τον Η/Κ Βάρης-Κορωπίου, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή δημιουργίας κινήτρων για νέα δόμηση, αποφεύγονται οι ενδιάμεσοι ανισόπεδοι κόμβοι.
Στο τμήμα από Α/Κ Μεσογείων μέχρι τον Η/Κ Καλυβίων, όπου το έργο διαθέτει χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου, επί συνολικού μήκους 8,0 χλμ., τα 1,180 χλμ. είναι υπόγειο έργο (ανεξάρτητο για κάθε κατεύθυνση), ενώ από τον Η/Κ Καλυβίων μέχρι την παραλιακή λεωφόρο, επί συνολικού μήκους 6,0 χλμ., τα 218 μέτρα είναι υπόγειο έργο διπλής κατεύθυνσης με 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας.
Κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου προβλέπονται παρεμβάσεις, στην παραλιακή λεωφόρο προς Σούνιο, ώστε να διαμορφωθεί διατομή ασφαλούς κυκλοφορίας με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση.
5) Η ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού–Ραφήνας.
Πρόκειται για την επέκταση της υφιστάμενης Αττικής Οδού μέχρι την υφιστάμενη οδό Σπατών – Λούτσας, η οποία σήμερα διαμορφώνεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Έχει αρχή επί του υφιστάμενου Η/Κ Αγ. Γερασίμου (ο οποίος ολοκληρώνεται σε Α/Κ) και πέρας επί της Λεωφ. Σπατών – Λούτσας όπου και προβλέπεται ο Α/Κ Αεροδρομίου. Ο άξονας αυτός διασταυρώνεται με τον οδικό άξονα Μεσογείων – Ραφήνας, όπου και διαμορφώνεται ανισόπεδος κόμβος συστήματος (Α/Κ Σπατών). Ολοκληρώνεται έτσι η βόρεια σύνδεση της Αττικής Οδού με τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής.
6) Η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος.
Η παραλλαγή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος μήκους 2,0 χλμ. (εκ των οποίων 0,740 χλμ. είναι υπόγειο έργο) αναπτύσσεται στο σύνολό της εντός του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου. Το έργο της κάλυψης αποβλέπει στην ενοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου με τον επίσης πολύ σημαντικό δημόσιο χώρο του Αγίου Κοσμά και με το θαλάσσιο μέτωπο. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ενιαίος χώρος συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων, ενώ η κυκλοφορία επί της Λεωφ. Ποσειδώνος διενεργείται απρόσκοπτα σε ταπεινωμένο πλέον επίπεδο, ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες του Μητροπολιτικού Πάρκου. Η διατομή του νέου έργου θα διαμορφωθεί σε τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση.
Κατά μήκος της χάραξης, πέραν του Α/Κ Ποσειδώνος, ο οποίος συνδέει ανισόπεδα τη Λεωφ. Ποσειδώνος με τον Οδικό άξονα προς τη Νότια επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού, προβλέπεται η δημιουργία δύο ανισόπεδων κόμβων (Α/Κ αθλητικού κέντρου, Α/Κ Αγίου Κοσμά).
7) Συνδετήριο οδικό τμήμα προς το κέντρο της Αθήνας από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε.
Πρόκειται για την επέκταση του οδικού άξονα της σήραγγας Υμηττού από τον Α/Κ Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε, με την οποία εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων από και προς το κέντρο της Αθήνας, απομακρύνοντάς την παράλληλα από τον Δήμο Καισαριανής. Τα 1,7 χλμ., που αφορούν στον οικιστικό ιστό του Δήμου Καισαριανής και στο Πανεπιστήμιο, διαμορφώνονται ως υπόγειο έργο, ώστε να μην δημιουργείται πλέον καμία όχληση τόσο στο Δήμο Καισαριανής όσο και στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνοντας τη διερχόμενη κυκλοφορία από την οδό Καισαριανής και από το Πανεπιστήμιο.
Το υπόγειο έργο (ανεξάρτητο για κάθε κατεύθυνση κυκλοφορίας) διαμορφώνεται με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Στην απόληξή του προς την Ούλωφ Πάλμε, μετά το σημείο ανάδυσης, διαμορφώνεται με 4 λωρίδες κυκλοφορίας στην κατεύθυνση εισόδου προς το κέντρο, ώστε να αποφεύγεται το πρόβλημα συσσώρευσης οχημάτων μέσα στη σήραγγα. Παράλληλα η Λεωφ. Ούλωφ Πάλμε σε μήκος 350 μέτρων υποβιβάζεται, προκειμένου να διασταυρωθούν ανισόπεδα οι κύριες εγκάρσιες ροές και να βελτιωθεί σημαντικά η παροχετευτικότητα του αρτηριακού δικτύου της περιοχής με την εφαρμογή κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και διαμορφώσεων.
Κατά μήκος του οδικού αυτού έργου αναπτύσσεται ο Α/Κ Καισαριανής.