16.12.09

ανακοίνωση από ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ & ΤΟ ΝΕΟ Π.Δ. ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Η κυβέρνηση άλλαξε, μα τα σχέδια για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό παραμένουν. Οι αόριστες προεκλογικές δηλώσεις και οι μετεκλογικές ανακοινώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος περί «επαναθεώρησης του σχεδιασμού» και «αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων», φαίνεται ότι απλώς ήθελαν να μας καθησυχάσουν, να κερδίσουν χρόνο, να εμπλέξουν διάφορους φορείς στην δήθεν βελτίωση του έργου και ίσως σχετίζονται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μοιράσει με το δικό της τρόπο την πίτα.

Σήμερα, 16 Δεκέμβρη, 6 μέρες πριν την ημερομηνία που οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα κατέθεταν τις προσφορές τους, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. της Ν.Δ., κ. Ρέππας, ως Υπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την ακύρωση της συγκεκριμμένης δημοπράτησης. Μπορεί να θεωρήσουμε ότι είναι ένα πρώτο αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατασκευή των αυτοκινητόδρομων. Μπορεί και να είναι μια αναδίπλωση, αφού διευκρίνησε ότι θα γίνει νέα δημοπράτηση, μετά από επαναδιαπραγμάτευση και βάσει του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, δηλαδή το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2010. Μίλησε για νέες περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ, ανακοίνωσε ότι ότι μέσα στο 2010 και αφού ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις της διαβούλευσης, θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για την θέσπιση νέου συστήματος μελετών και δημοπράτησης των δημοσίων έργων. Το πρόβλημα με τους αυτοκινητόδρομους στο βουνό δεν περιορίζεται στη θέσπιση νέου συστήματος δημοπράτησης, ούτε στην προσαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου για να γίνει νομικά δυνατή η κατασκευή τους.

Τα οικονομικά συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών είναι τεράστια και πλασάρονται μέσω των ΜΜΕ. Στο βωμό του κέρδους θέλουν να θυσιαστεί ο Υμηττός, στο όνομα δήθεν της δικής μας εξυπηρέτησης, της «ανάπτυξης» και των αναγκών κυκλοφορίας των οχημάτων.

Χρόνια τώρα το ιδιωτικό κεφάλαιο και το Δημόσιο αντιμετωπίζουν τον Υμηττό ως πεδίο για ληστρική εκμετάλλευση. Μεγαλοτσιφλικάδες και κληρονόμοι διεκδικούν εκτάσεις του και κάνουν εκτεταμένες καταπατήσεις. Οικοπεδοφάγοι κτίζουν αυθαίρετα. Εργοστάσια λειτουργούν ανεξέλεγκτα και εταιρείες χρησιμοποιούν το βουνό ως χώρο στάθμευσης. Το κράτος αντί να προστατεύει το βουνό, το ίδιο εγκαθιστά στρατόπεδα και υποδομές ΔΕΚΟ. Τα στρατόπεδα κατασκευάζουν νέα κτίρια, πολυκαταστήματα, βενζινάδικα. Οι Δήμοι το χρησιμοποιούν ως φτηνό χώρο για γκαράζ, αυθαίρετες κατασκευές, νεκροταφεία, σχολεία, χωματερές, εγκαταστάσεις για τα συνεργεία καθαριότητας Η εκκλησία το διεκδικεί ως ιδιοκτησία της και προσδοκά την οικοδόμηση ξενώνων και συνοδικών μεγάρων. Την ίδια στιγμή, οι συχνές πυρκαγιές καταστρέφουν μεθοδικά χιλιάδες στρέμματα δάσους και θάμνων και ανοίγουν τους δρόμους της φωτιάς.

Η κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων μέσα, γύρω και πάνω στον Υμηττό θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα στο βουνό και θα ανοίξει το δρόμο για την επιχειρηματική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αντί να γίνει πάρκο. Περιλαμβάνει υπόγεια και υπέργεια τμήματα, κόμβους, σήραγγες και σταθμούς διοδίων. Όποιες τροποποιήσεις και να γίνουν η κατασκευή τους φέρνει ξερίζωμα χιλιάδων δέντρων, όπως παραδέχεται και η ίδια η αμφισβητούμενη μελέτη του Υ«ΠΕ»ΧΩΔΕ. Η σήραγγα θα ξεκοιλιάσει το βουνό, λειτουργώντας ως αγωγός τόνων καυσαερίων και οι κόμβοι θα διοχετεύουν χιλιάδες αυτοκίνητα στις γειτονιές της νότιας Αθήνας.

Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή, που θίγει τους όρους ζωής και για τις επόμενες γενιές, που θα ζήσουν στην Αθήνα. Το φυσικό περιβάλλον θα πληγεί ανεπανόρθωτα και οι συνθήκες ζωής και μετακίνησης θα χειροτερεύσουν. Αυτοί οι ιδιωτικοί και ακριβοί αυτοκινητόδρομοι δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων για γρήγορη, ασφαλή, οικονομική μετακίνηση. Αποτελούν αδιέξοδο για τους κατοίκους και το περιβάλλον και διέξοδο μόνο για την επιχειρηματική δράση και το καταναλωτικό πρότυπο που προωθείται.

Δεν υπάρχουν «πράσινοι» αυτοκινητόδρομοι στο βουνό, ούτε «οικολογική» καταστροφή του Υμηττού επειδή θα βαπτιστεί έργο «βιώσιμο» ή «πράσινης ανάπτυξης» ή γίνεται από το ΠΑΣΟΚ. Βουνό και αυτοκινητόδρομοι δεν σμίγουν με καμιά κυβέρνηση.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες.
Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του βουνού.
Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητόδρομους.
Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων.
Απόσυρση τώρα του νέου Προεδρικού Διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού.
Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του.
Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα, κ.α.) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.
Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων.
Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού.
ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ την παράσταση που είχαμε προγραμματίσει για την Παρασκευή 18/12, έξω από το Υπουργείο Υποδομών.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ.