Προς τους υπουργούς
Υποδομών – Μεταφορών - Δικτύων
και Περιβάλλοντος – Ενέργειας - Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Θέσεις και προτάσεις για τον Υμηττό
Mε την εξαγγελία της απόφασης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε Συνέντευξη Τύπου της 16/12/09 για την ακύρωση της δημοπράτησης των «Νέων Οδικών Αξόνων Αττικής», δικαιώνονται οι προσπάθειες και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν τα δυόμισυ τελευταία χρόνια από την «Διαδημοτική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού» και από άλλους κοινωνικούς φορείς, ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί βέβαια η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της «Διαδημοτικής», των Δήμων Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Καισαριανής καθώς και άλλων κοινωνικών φορέων, κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των προαναφερόμενων «Νέων Οδικών Αξόνων Αττικής», συνολικού μήκους 71,6 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα μισά περίπου χιλιόμετρα χωροθετούνται στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στις παρυφές του.
Ο κ. υπουργός, μεταξύ των λόγων ακύρωσης της δημοπράτησης των νέων αυτοκινητόδρομων, ανέφερε και το γεγονός ότι «είναι εκτεθειμένοι σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας», αναγνωρίζοντας ότι, με τις προσφυγές μας στο ΣτΕ, έχουν δικαιολογημένα τεθεί από την πλευρά μας ζητήματα που αφορούν την νομιμότητα αυτού του έργου, δεδομένου ότι ένα
τμήμα του δεν προβλέπεται από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ενώ σε κάποια άλλα τμήματα δεν υπάρχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη.
Ο υπουργός Υποδομών, όπως προηγουμένως και η υπουργός Περιβάλλοντος, συνέδεσε
τα όποια αναγκαία οδικά έργα με την τροποποίηση του ισχύοντος Ρυθμιστικού
Το κυρίαρχο ωστόσο ζήτημα που τίθεται, είναι η σκοπιμότητα ενός τέτοιου οδικού έργου,
το οποίο ο κ. υπουργός χαρακτήρισε «φαραωνικό», αποδεχόμενος και τις δικιές μας εκτιμήσεις.
Από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, θεωρείται αναγκαία η επέκταση της Αττικής Οδού στην δυτική πλευρά του Υμηττού, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να «κλείσει» ο ενδιάμεσος οδικός δακτύλιος της πρωτεύουσας. Από πουθενά ωστόσο δεν προκύπτει ότι ο ενδιάμεσος οδικός δακτύλιος πρέπει να διαθέτει 6 λωρίδες κυκλοφορίας, να έχει πλάτος 30 περίπου μέτρων, να καταλήγει στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μέσω διαφόρων τούνελ συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων και να εξυπηρετεί «αστική ανάπτυξη μικτών χρήσεων, διοίκησης, επιχειρήσεων, τουρισμού και κατοικίας», όπως προβλέπει για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού το προταθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση Ρυθμιστικό Σχέδιο.
Ακόμη, από το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, δεν προβλέπονται εκτεταμένες Ζώνες για εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, όπως προβλέπει το υπό τροποποίηση Προεδρικό Διάταγμα του 1978 «για την προστασία του Υμηττού», ούτε νέοι αυτοκινητόδρομοι όπως προβλέπει το προταθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.
Πιστεύουμε ότι, επιδίωξη της σημερινής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι η «υπέρβαση» προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ (όπως η 67/1998) και η «νομιμοποίηση» μέσω του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής των νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, ούτε μια λιγότερο «φαραωνική» εκδοχή τους, αλλά η αποκατάσταση και η απόλυτη προστασία του δασικού χώρου του Υμηττού και η αποτροπή νέων οικιστικών επεκτάσεων.
Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι, κατόπιν της ακύρωσης της δημοπράτησης του έργου
«Νέοι Οδικοί Αξονες Αττικής» και της αναμενόμενης κατάργησης της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, πρέπει:
- Να καταργηθεί το ισχύον Π.Δ του 1978 «για την προστασία του Υμηττού». Στη θέση του να προκύψει ένα καινούργιο που να προωθεί την απόλυτη προστασία του βουνού σε μία ενιαία Ζώνη, βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Eθνικός Δρυμός). Να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για τα παλιά και νέα αυθαίρετα κτίσματα (π. χ αναψυκτήριο Μαγγίνα κ.ά, ΚΥΤ της ΔΕΗ κλπ) και να απαγορευτούν νέες «κοινωφελείς» κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού, νέοι αυτοκινητόδρομοι και κόμβοι στον Υμηττό.
- Να προωθηθεί μέσω του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής η οργάνωση της μεταφορικής υποδομής ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και κυρίως των μέσων σταθερής τροχιάς, καθώς και στην προώθηση των λεωφορειολωρίδων, των ποδηλατόδρομων και των πεζόδρομων. Να ολοκληρωθεί ο ενδιάμεσος δακτύλιος με βάση το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο (υπόγεια σύνδεση της υφιστάμενης Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού στην περιοχή Καρέα- Ηλιούπολης με την Λ. Βουλιαγμένης). Να δρομολογηθεί η υπόγεια σύνδεση της σημερινής απόληξης της Αττικής οδού στην περιοχή της Καισαριανής με την κεντρική περιοχή της Αθήνας (περιοχή Χίλτον).
- Να αποτραπούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και οικιστικές επεκτάσεις στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και να μετατραπεί ο χώρος σε «Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες»
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 9954362- 6979 927452-6932 254161- 6977749011- 6974 775279 – 6972 414920