Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της κατασκευής
του νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και γενικότερα, των επεκτάσεων της Αττικής Οδού στον ορεινό όγκο του Υμηττού.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις συνεχείς αιτήσεις βουλευτών, δημάρχων , δημοτικών παρατάξεων και φορέων πολιτών, εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί και να αποκρύπτει τις τεχνικές μελέτες των έργων αυτών, παρά το γεγονός ότι από τις 2 Ιουνίου 2008, σε Συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός δήλωνε ότι η χάραξη των νέων αυτοκινητόδρομων και οι τεχνικές μελέτες έχουν οριστικοποιηθεί και ότι επίκειται η ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Πρόσφατα. μια σειρά δημοσιεύματα ( Kαθημερινή 13/1, Ελευθεροτυπία 24/1, Νέα 24/1 κ.α),αναφέρουν ότι επίκειται η προκήρυξη και η δημοπράτηση της κατασκεύης των νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική μήκους άνω των 55 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ. Ηδη, έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ασκούν πιέσεις εγχώριες κατασκευαστικές εταιρίες και ξένοι όμιλοι, εφ’όσον προβλέπεται η είσπραξη επί 25 χρόνια διοδίων από τους 10 προβλεπόμενους σταθμούς.
Σύμφωνα με τα «Νέα» (24.1), «…ο σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάστηκε να τροποποιηθεί έξι φορές, για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και λόγω πιέσεων από τους Δήμους Ελληνικού, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης…». Εξ’άλλου, είναι γνωστό ότι και οι Δήμοι Βύρωνα και Καισαριανής έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, αναμένοντας τά τελικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ οι Δήμοι Κορωπίου και Βάρης δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους. Αντιρρήσεις έχουν επίσης εκφραστεί και από άλλους Δήμους της Ανατολικής Αττικής.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Ηλιούπολης έχει εκδηλώσει τη διαφωνία του για την δημιουργία κόμβου σύνδεσης της Δυτ. Περιφ. Λεωφόρου Υμηττού με έναν τοπικό κεντρικό οδικό άξονα (την Λεωφ. Σοφ.Βενιζέλου), υποδεικνύοντας τη μετατόπισή του προς τα όρια με τον Δήμο Αργυρούπολης. Οπως αναφέρεται σε επιστολή του Δημάρχου Αργυρούπολης προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (18.12.08), «…παράγοντες του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης ισχυρίζονται ότι έδιωξαν τον κόμβο της Ηλιούπολης και τον μετατόπισαν στην Αργυρούπολη…Με τις νέες προτάσεις και μελέτες...παρατηρούμε ότι καταστρατηγούνται ακόμη και οι πιο σημαντικές παράμετροι, όροι και προϋποθέσεις για την κατασκεύη του περιφερειακού δρόμου… »
Επισημαίνεται ακόμη, ότι ο Δήμος Ελληνικού έχει εκφράσει την συνολική αντίθεσή του στην κατασκευή της Δυτ. Περιφ. Λεωφ. Υμηττού και των υπόγειων επεκτάσεών της μήκους άνω των 1500 μέτρων μέσα από το Δήμο, μέχρι την λεωφόρο Βουλιαγμένης και στη συνέχεια μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς και με την δημιουργία 5 ανισόπεδων κόμβων στα όριά του…
Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»,στην οποία συμμετέχουν τοπικοί φορείς και πολίτες 16 Δήμων γύρω από τον Υμηττό, από την ίδρυσή της την άνοιξη του 2007 έχει τοποθετηθεί ενάντια στην κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, επειδή θεωρεί ότι θα υποβαθμίσουν ακόμη περισότερο το οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα του βουνού, χωρίς να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα τα σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας.
Η «Διαδημοτική» πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, στην επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων, στην δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων.
Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού» έχει ήδη προχωρήσει στη κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την ανάδειξη και αποτροπή των σχεδίων που απειλούν τον Υμηττό, και ειδικότερα την αποτροπή της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων.
Μέσα στον Φεβρουάριο προγραμματίζουμε Συνέλευση για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων.
25.1.2009
Το (Προσωρινό) Συντονιστικό της Διαδημοτικής
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στις 8μμ στο Δημαρχείο Χολαργού, θα γίνουν τα εγκαίνια εικαστικής παρέμβασης για τον Υμηττό από τον Τζίμη Ευθυμίου (Αέρα Πατέρα) και άλλους. Ας είμαστε εκεί και τα λέμε.
25.1.09
Η παρουσίαση του έργου από τον Σουφλιά
΄
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2008
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ
Για την παρουσίαση του έργου
«Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής»
το κείμενο βρίσκεται κι εδώ:
http://www.ypexode.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3333:0806021&catid=23:2008-07-23-13-51-55&Itemid=2
ο χάρτης με το σχέδιο βρίσκεται εδώ: http://www.minenv.gr/download/2008-06-02.neoi.aftokinitodromoi.attikis.pdf
Σήμερα παρουσιάζουμε το σχεδιασμό ενός συνόλου έργων πάρα πολύ σημαντικών για τους κατοίκους της Αττικής. Πρόκειται για τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής, συνολικού μήκους περίπου 55 χλμ.
Με τα έργα αυτά διπλασιάζουμε τους ασφαλείς και σύγχρονους αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας μέσα στην Αττική και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων της Αττικής. Έτσι, κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή των κατοίκων της.
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής ολοκληρώνουν, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη Αττική Οδό και τη Λ. Κηφισού, τον μεγάλο εσωτερικό περιφερειακό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον, κατασκευάζουμε το Νοτιοανατολικό τμήμα του εξωτερικού περιφερειακού δακτυλίου της Αττικής.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε αναθέσει μετά από διεθνείς διαγωνισμούς τους «Δρόμους Ανάπτυξης», τα έξι μεγάλα έργα με συμβάσεις παραχώρησης, που έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται. Με αυτά δημιουργούνται 1.417 χλμ. νέων σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, συνολικού προϋπολογισμού 8,6 δισ. ευρώ. Και τα έξι αυτά έργα γίνονται στην ελληνική περιφέρεια. Το ίδιο ισχύει και για το μέγιστο ποσοστό των έργων που δημοπρατήσαμε με το νέο νόμο και κατασκευάζονται με δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, συνολικού προϋπολογισμού άλλων 9 δισ. ευρώ.
Με τα έργα αυτά γίνεται μία πραγματική κοσμογονία στην ελληνική περιφέρεια και ποτέ άλλοτε δεν έχουν κατασκευαστεί τόσα πολλά έργα σε όλη τη χώρα! Υλοποιούμε ανεκπλήρωτες προσδοκίες πολλών δεκαετιών.
Τώρα, λοιπόν, που έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και ένα σπουδαίο σύνολο άκρως απαραίτητων οδικών έργων στο Λεκανοπέδιο: Τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και μήκους περίπου 55 χλμ.
Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής είναι ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο. Το κόστος του έργου έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς επελέγη η λύση της πλήρους υπογειοποίησης στην δυτική πλευρά του Υμηττού. Έτσι, παραμένουν ανέγγιχτες οι παρυφές του Υμηττού προς Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό, με πλήρη υπογειοποίηση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού.
Μετά από αναλυτική διερεύνηση πολλών εναλλακτικών λύσεων, επελέγη η βέλτιστη, από κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής άποψης, λύση και οριστικοποιήθηκαν οι κυκλοφοριακές μελέτες και οι μελέτες οδοποιίας (χάραξη, μηκοτομές, κόμβοι, διατομές κ.λπ.), στο επίπεδο που απαιτείται για την προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού με Σύμβαση Παραχώρησης. Δεν ισχύει δηλαδή η προεπιλογή που είχε γίνει προ ετών. Θα γίνει νέος διαγωνισμός, διότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό έργο.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού υπολογίζουμε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα με ενστάσεις, του χρόνου τέτοιον καιρό μπορεί να έχουμε ανάδοχο. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2013 το έργο μπορεί να είναι έτοιμο στο σύνολό του. Ωστόσο, θα προβλέπονται ενδιάμεσες προθεσμίες και θα παραδοθούν νωρίτερα ορισμένα τμήματα, όπως, π.χ. το τμήμα προς Ελληνικό και αυτό προς την παραλιακή λεωφόρο στο ύψος της Αγίας Μαρίνας μετά την Βάρκιζα.
Παράλληλα, επικαιροποιείται η εκπονηθείσα περιβαλλοντική μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έγιναν μετά από συζήτηση με τις Δημοτικές Αρχές και άλλους φορείς.
Εδώ είναι αναγκαίο να γίνουν δύο βασικές συγκρίσεις:
Η πρώτη αφορά στα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας συγκριτικά ποσοστά υπόγειων και επιφανειακών έργων, στο δυτικό μέτωπο του Υμηττού, μεταξύ της σημερινής Αττικής Οδού και των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής.
Η σύγκριση είναι συντριπτική. Η σημερινή Αττική Οδός έχει το μεγαλύτερο μέρος της υπέργειο, σε ποσοστό 60%, ενώ στους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής, μόλις το 10% είναι υπέργειο.
Η δεύτερη αφορά στη σύγκριση μεταξύ προβλέψεων της περιόδου 2001-2003 (φάση προεπιλογής των υποψηφίων χωρίς μελέτες) και σημερινού ολοκληρωμένου σχεδιασμού των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της περιόδου 2001-2003, η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από Α/Κ Κατεχάκη μέχρι Γλυφάδα, ήταν επιφανειακή με ορύγματα και επιχώματα, σε πλήρη αντίθεση με την μελετημένη σήμερα λύση η οποία σχεδόν στο σύνολό της είναι υπόγεια και προστατεύει πλήρως το περιβάλλον του Υμηττού.
Το μεγάλο αυτό έργο δεν ολοκληρώνει μόνο τον εσωτερικό κυκλοφοριακό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου. Εντάσσεται μέσα στον ευρύτερο, ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό σχεδιασμό μας για την κυκλοφοριακή οργάνωση στο Λεκανοπέδιο. Σχεδιασμός που βασίζεται σε τρεις άξονες:
1. Τη συνεχή επέκταση του δικτύου Μετρό, που θα επιτρέπει την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των περισσότερων Αθηναίων. Με τα έργα που κατασκευάσαμε και κατασκευάζουμε σήμερα προς Ελληνικό, Περιστέρι, Χαϊδάρι, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2009, υπερδιπλασιάζουμε το μήκος των γραμμών.
Η γραμμή προς Πειραιά, με 6 σταθμούς και 7 χλμ., έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η ανάθεσή της μέχρι τέλος του έτους. Επιπλέον ολοκληρώνουμε εντός του 2009 τις μελέτες που χρειάζονται για τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου της γραμμής V (γραμμής 4), η οποία θα προσθέσει στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας άλλους 20 σταθμούς και 20,2 χλμ. Δημιουργείται έτσι ένα πολύ σημαντικό δίκτυο Μετρό για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
2. Την ολοκλήρωση των περιφερειακών αξόνων του Λεκανοπεδίου, έτσι ώστε η οδική κυκλοφορία να διοχετεύεται εκτός των οικιστικών περιοχών. Το 2013 η Αττική θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό δίκτυο με περισσότερα από 170 χλμ. σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων με Ανισόπεδους Κόμβους. Αυτό επιτυγχάνεται:
Ø Με την κατασκευή των 55 χλμ. των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής, με σύμβαση παραχώρησης.
Ø Με την κατασκευή στο πλαίσιο της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου και άλλων 28,5 χλμ., αυτοκινητόδρομων ως Δημόσιων Έργων, προϋπολογισμού άλλων 350 εκατ. ευρώ, όπως της Λεωφόρου Κύμης, της επέκτασης της οδού του Λαυρίου με παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου, του περιφερειακού άξονα Παιανίας – Μαρκόπουλου με παράκαμψη Κορωπίου και της μερικής υπογειοποίησής της Λ. Αλεξάνδρας. Επίσης, θα κατασκευαστεί και αναβαθμιστεί το παράπλευρο δίκτυο του άξονα Μαρκοπούλου – Λαυρίου σε μήκος 40 χλμ.
Ø Με την διαπλάτυνση της Λ. Κηφισού από τις Τρεις Γέφυρες έως τον Κόμβο Μεταμόρφωσης, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
3. Τις συμπληρωματικές συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που θα υποστηρίζουν τον κορμό της συγκοινωνιακής υποδομής της πόλης, όπως η δημιουργία χώρων στάθμευσης στο Μετρό και σε άλλα κομβικά σημεία του Λεκανοπεδίου (π.χ. Κορωπί, Παλλήνη, Κάντζα) και η βελτιστοποίηση της ροής των οχημάτων στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας.
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής υλοποιούν τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών και των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των εμπλεκόμενων Δήμων (Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας & Κορωπίου). Είναι ένα πραγματικά στρατηγικό έργο για την Αττική, καθώς:
Ø Ολοκληρώνει τον εσωτερικό περιφερειακό της δακτύλιο.
Ø Αναβαθμίζει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τη ζωή των κατοίκων της.
Ø Σταματούν οι περιπορείες των αυτοκινήτων από και προς το κέντρο αλλά και τις παραλίες της Αττικής και μειώνονται θεαματικά τα οχηματοχιλιόμετρα με συνακόλουθο μεγάλο περιβαλλοντικό, χρονικό και οικονομικό-ενεργειακό όφελος.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για να διανυθούν σήμερα τα 14,5 χλμ. από τον Α/Κ της Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφ. Ποσειδώνος, δαπανούν οι οδηγοί, σε ώρες εκτός αιχμής, πάνω από 40 λεπτά. Ο χρόνος αυτός θα περιοριστεί στα 8 με 10 λεπτά ακόμη και για τις φορτωμένες κυκλοφοριακά ώρες.
Για τη διαδρομή από τον Α/Κ Κατεχάκη μέχρι τα νότια παράλια, οι οδηγοί δαπανούν σήμερα σαφώς περισσότερο από 1 ώρα. Με τον προβλεπόμενο Νέο Οδικό Άξονα μέσω της μεγάλης Σήραγγας Υμηττού, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στα 13 με 15 λεπτά.
Επτά (7) είναι οι κύριες συνιστώσες της προσφοράς του έργου αυτού στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου:
1) Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού ολοκληρώνει τον μεγάλο εσωτερικό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου και διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης με αποτέλεσμα την ανακούφιση τόσο των νοτίων όσο και των κεντρικών περιοχών της Αθήνας αφού μειώνεται σημαντικά η διαμπερής κυκλοφορία.
2) Μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, λόγω της μείωσης τόσο των διανυόμενων αποστάσεων και συνολικών χρόνων διαδρομών όσο και της αύξησης των μέσων ταχυτήτων πέραν των χαμηλών ορίων που οδηγούν στην έκλυση αυξημένων ρύπων.
3) Η μεγάλη σήραγγα Υμηττού ενώνει πλέον απ’ ευθείας το Λεκανοπέδιο με τα Μεσόγεια επιτρέποντας ταχεία μετάβαση από μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου προς το Αεροδρόμιο και τα Νότια παράλια της Αττικής
4) Οργανώνει την ανάπτυξη των περιοχών της Ανατολικής και της Νότιας Αττικής μέσα από ένα πλήρες δίκτυο αναβαθμισμένων αξόνων (Αττική Οδός, Λεωφ. Λαυρίου, Σήραγγα Υμηττού – Ραφήνα, Σήραγγα Υμηττού – Λεωφ. Βάρης Κορωπίου – Αγία Μαρίνα στο ύψος της παραλιακής μετά τη Βάρκιζα), αφού πλέον οι οδικοί άξονες θα προηγούνται της οικιστικής ανάπτυξης.
5) Βάζει τις βάσεις για την απ’ ευθείας διοχέτευση της κυκλοφορίας από το νότιο και ανατολικό Λεκανοπέδιο, προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, με την προβλεπόμενη επέκτασή του μέχρι την Εθνική μας Οδό, στην περιοχή Αφιδνών, μήκους 25 χλμ., οπότε θα εκτονώνει απ’ ευθείας σχεδόν το μισό Λεκανοπέδιο της Αττικής. Έτσι δημιουργείται και ο εξωτερικός μεγάλος δακτύλιος του Λεκανοπεδίου.
6) Γρήγορη σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου
7) Αναβαθμίζει τα επίπεδα Οδικής Ασφάλειας και δίνει τη δυνατότητα για αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις σε αρκετούς Δήμους της Αττικής.
Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου:
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής περιλαμβάνουν:
1) Τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από την νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως την Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
2) Τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 3,5 χλμ, με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 7,5 χλμ.
3) Τον Οδικό Άξονα σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 17,0 χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
4) Τον Οδικό Άξονα Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 11,5 χλμ.
5) Την ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας, σε μήκος άλλων 2,9 χλμ. μέχρι τον Α/Κ Σπάτων, (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας)
6) Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,4 χλμ.
Αναλυτικότερα:
1) Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού από τη νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
Είναι στο σύνολό της ένα υπόγειο έργο, με άνετα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά της Αττικής Οδού (3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ). Παρακάμπτει και ανακουφίζει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τα αστικά κέντρα Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε όχι μόνο να μη θίγονται έστω και κατ’ ελάχιστο οι κάτοικοι των όμορων Δήμων.
Κατά μήκος της χάραξης προβλέπεται η ανάπτυξη πέντε (5) Ανισόπεδων Κόμβων Σακέτα, Ηλιούπολης, Κύπρου, Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος. Οι κόμβοι Ηλιουπόλεως και Κύπρου έχουν ανασχεδιαστεί και υπογειοποιηθεί στο κύριο μέρος τους.
Στο μέτωπο του Υμηττού, η χάραξη αναδύεται στην επιφάνεια μόνο για 250 μ., στην περιοχή του Ανισόπεδου Ημικόμβου Ηλιούπολης, σε τμήμα μη ορατό από τις κατοικημένες περιοχές. Προβλέπεται δε - και θα είναι στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου - η πυκνή φύτευση σε πλάτος 500 μέτρων κατά μήκος της οριογραμμής του οικιστικού ιστού στις περιοχές του Βύρωνα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, δηλαδή η πυκνή φύτευση περίπου 2.500 – 3.000 στρεμμάτων.
2) Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια
Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού έχει δύο ξεχωριστούς κλάδους (έναν για κάθε κατεύθυνση), αρχίζει αμέσως μετά τον Α/Κ Σακέτα, έχει μήκος 3,5 χλμ. και αναδύεται στην περιοχή Κορωπίου στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Κάθε κλάδος διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.
Οι προσβάσεις στα δύο μέτωπα της σήραγγας διαμορφώνονται σε μη ορατές περιοχές, ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο με ελαχιστοποίηση των εκσκαφών και προβλέπεται η κάλυψή τους με πυκνή φύτευση.
Μετά την έξοδο της σήραγγας ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο έτσι ώστε να μην είναι ορατός από το Λεκανοπέδιο των Μεσογείων και καταλήγει στον Α/Κ Μεσογείων.
Ο υπόψη Α/Κ Μεσογείων αποτελεί «Κόμβο Συστήματος» υπό την έννοια ότι σ’ αυτόν διακλαδίζονται δύο ανεξάρτητοι οδικοί άξονες, ο πρώτος προς Αεροδρόμιο και Ραφήνα και ο δεύτερος προς Αγία Μαρίνα στην Παραλιακή Λεωφόρο.
3) Ο Οδικός Άξονας σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα,
Ο αυτοκινητόδρομος αυτός συνεχίζει να ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο και όπου υπάρχει αστική ανάπτυξη, διαμορφώνεται σε όρυγμα. Στη διαμόρφωση των Ανισόπεδων Κόμβων στις Λεωφόρους Λαυρίου, Αττικής Οδού, Σταυρού-Ραφήνας και Λεωφ. Μαραθώνος (απόληξη προς Ραφήνα).
Η διατομή διαμορφώνεται με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και στα σημεία τομής με το τοπικό οδικό δίκτυο κατασκευάζονται ανισόπεδες διαβάσεις.
Στο τελευταίο τμήμα πριν από την Λεωφ. Μαραθώνος η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής και ενός αρχαιολογικού χώρου επέβαλαν τον σχεδιασμό του έργου σε σήραγγα, μήκους 1.000 μ. περίπου.
4) Ο Οδικός Άξονας Α/Κ Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας
Και ο άξονας αυτός είναι μείζονος περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής σημασίας, διότι συνδέει με οδό ταχείας κυκλοφορίας τις κεντρικές περιοχές του Λεκανοπεδίου με τις παραθαλάσσιες περιοχές. Αποσυμφορεί δε τόσο τον οικιστικό ιστό των νοτίων περιοχών όσο και τις βεβαρημένες Λεωφόρους Βάρης-Κορωπίου και Βουλιαγμένης.
Σχεδιάστηκε με διατομή δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα ασφαλείας, τύπου New Jersey.
Για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή δημιουργίας κινήτρων για νέα δόμηση, αποφεύγονται οι ενδιάμεσοι ανισόπεδοι κόμβοι. Διαμορφώνονται μόνον ένας Ανισόπεδος Κόμβος στη σύνδεση με την Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου και ένας κόμβος στην παραλιακή Λεωφόρο.
Μετά τη διασταύρωση με τη Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου και για την αποφυγή όχλησης στην αστικοποιημένη αυτή περιοχή, διαμορφώνεται μία σήραγγα 700 μ. περίπου.
5) Η ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας
Πρόκειται για την επέκταση της υφιστάμενης Αττικής Οδού μέχρι τη σύνδεση με τον προβλεπόμενο Νέο Οδικό Άξονα, από Α/Κ Μεσογείων προς Ραφήνα. Ολοκληρώνεται έτσι η βόρεια σύνδεση της Αττικής Οδού με τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής.
6) Η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος
Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Μεγάλου Πάρκου του Ελληνικού, διαμορφώνεται ενιαίος χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο. Για να επιτευχθεί αυτό σχεδιάστηκε ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, στο κρίσιμο τμήμα της διέλευσης από το Πάρκο, μήκους 1,4 χλμ.
Η διατομή διαμορφώνεται με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.
Σύστημα Διοδίων
Θέλω να τονίσω ότι στους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα ώστε τα διόδια να καταβάλλονται ανά χλμ, δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν, που είναι και το δίκαιο σύστημα. Βεβαίως, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής διοδίων με χειροκίνητο σύστημα.
Τα διόδια αποτελούν βασικό αντικείμενο του ανταγωνισμού στον διαγωνισμό και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα διόδια μπορεί να είναι φθηνότερα από τα διόδια στην υφιστάμενη Αττική Οδό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ακριβότερα.
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2008
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ
Για την παρουσίαση του έργου
«Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής»
το κείμενο βρίσκεται κι εδώ:
http://www.ypexode.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3333:0806021&catid=23:2008-07-23-13-51-55&Itemid=2
ο χάρτης με το σχέδιο βρίσκεται εδώ: http://www.minenv.gr/download/2008-06-02.neoi.aftokinitodromoi.attikis.pdf
Σήμερα παρουσιάζουμε το σχεδιασμό ενός συνόλου έργων πάρα πολύ σημαντικών για τους κατοίκους της Αττικής. Πρόκειται για τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής, συνολικού μήκους περίπου 55 χλμ.
Με τα έργα αυτά διπλασιάζουμε τους ασφαλείς και σύγχρονους αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας μέσα στην Αττική και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων της Αττικής. Έτσι, κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή των κατοίκων της.
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής ολοκληρώνουν, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη Αττική Οδό και τη Λ. Κηφισού, τον μεγάλο εσωτερικό περιφερειακό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον, κατασκευάζουμε το Νοτιοανατολικό τμήμα του εξωτερικού περιφερειακού δακτυλίου της Αττικής.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε αναθέσει μετά από διεθνείς διαγωνισμούς τους «Δρόμους Ανάπτυξης», τα έξι μεγάλα έργα με συμβάσεις παραχώρησης, που έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται. Με αυτά δημιουργούνται 1.417 χλμ. νέων σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, συνολικού προϋπολογισμού 8,6 δισ. ευρώ. Και τα έξι αυτά έργα γίνονται στην ελληνική περιφέρεια. Το ίδιο ισχύει και για το μέγιστο ποσοστό των έργων που δημοπρατήσαμε με το νέο νόμο και κατασκευάζονται με δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, συνολικού προϋπολογισμού άλλων 9 δισ. ευρώ.
Με τα έργα αυτά γίνεται μία πραγματική κοσμογονία στην ελληνική περιφέρεια και ποτέ άλλοτε δεν έχουν κατασκευαστεί τόσα πολλά έργα σε όλη τη χώρα! Υλοποιούμε ανεκπλήρωτες προσδοκίες πολλών δεκαετιών.
Τώρα, λοιπόν, που έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και ένα σπουδαίο σύνολο άκρως απαραίτητων οδικών έργων στο Λεκανοπέδιο: Τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και μήκους περίπου 55 χλμ.
Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής είναι ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο. Το κόστος του έργου έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς επελέγη η λύση της πλήρους υπογειοποίησης στην δυτική πλευρά του Υμηττού. Έτσι, παραμένουν ανέγγιχτες οι παρυφές του Υμηττού προς Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό, με πλήρη υπογειοποίηση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού.
Μετά από αναλυτική διερεύνηση πολλών εναλλακτικών λύσεων, επελέγη η βέλτιστη, από κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής άποψης, λύση και οριστικοποιήθηκαν οι κυκλοφοριακές μελέτες και οι μελέτες οδοποιίας (χάραξη, μηκοτομές, κόμβοι, διατομές κ.λπ.), στο επίπεδο που απαιτείται για την προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού με Σύμβαση Παραχώρησης. Δεν ισχύει δηλαδή η προεπιλογή που είχε γίνει προ ετών. Θα γίνει νέος διαγωνισμός, διότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό έργο.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού υπολογίζουμε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα με ενστάσεις, του χρόνου τέτοιον καιρό μπορεί να έχουμε ανάδοχο. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2013 το έργο μπορεί να είναι έτοιμο στο σύνολό του. Ωστόσο, θα προβλέπονται ενδιάμεσες προθεσμίες και θα παραδοθούν νωρίτερα ορισμένα τμήματα, όπως, π.χ. το τμήμα προς Ελληνικό και αυτό προς την παραλιακή λεωφόρο στο ύψος της Αγίας Μαρίνας μετά την Βάρκιζα.
Παράλληλα, επικαιροποιείται η εκπονηθείσα περιβαλλοντική μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έγιναν μετά από συζήτηση με τις Δημοτικές Αρχές και άλλους φορείς.
Εδώ είναι αναγκαίο να γίνουν δύο βασικές συγκρίσεις:
Η πρώτη αφορά στα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας συγκριτικά ποσοστά υπόγειων και επιφανειακών έργων, στο δυτικό μέτωπο του Υμηττού, μεταξύ της σημερινής Αττικής Οδού και των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής.
Η σύγκριση είναι συντριπτική. Η σημερινή Αττική Οδός έχει το μεγαλύτερο μέρος της υπέργειο, σε ποσοστό 60%, ενώ στους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής, μόλις το 10% είναι υπέργειο.
Η δεύτερη αφορά στη σύγκριση μεταξύ προβλέψεων της περιόδου 2001-2003 (φάση προεπιλογής των υποψηφίων χωρίς μελέτες) και σημερινού ολοκληρωμένου σχεδιασμού των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της περιόδου 2001-2003, η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από Α/Κ Κατεχάκη μέχρι Γλυφάδα, ήταν επιφανειακή με ορύγματα και επιχώματα, σε πλήρη αντίθεση με την μελετημένη σήμερα λύση η οποία σχεδόν στο σύνολό της είναι υπόγεια και προστατεύει πλήρως το περιβάλλον του Υμηττού.
Το μεγάλο αυτό έργο δεν ολοκληρώνει μόνο τον εσωτερικό κυκλοφοριακό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου. Εντάσσεται μέσα στον ευρύτερο, ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό σχεδιασμό μας για την κυκλοφοριακή οργάνωση στο Λεκανοπέδιο. Σχεδιασμός που βασίζεται σε τρεις άξονες:
1. Τη συνεχή επέκταση του δικτύου Μετρό, που θα επιτρέπει την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των περισσότερων Αθηναίων. Με τα έργα που κατασκευάσαμε και κατασκευάζουμε σήμερα προς Ελληνικό, Περιστέρι, Χαϊδάρι, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2009, υπερδιπλασιάζουμε το μήκος των γραμμών.
Η γραμμή προς Πειραιά, με 6 σταθμούς και 7 χλμ., έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η ανάθεσή της μέχρι τέλος του έτους. Επιπλέον ολοκληρώνουμε εντός του 2009 τις μελέτες που χρειάζονται για τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου της γραμμής V (γραμμής 4), η οποία θα προσθέσει στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας άλλους 20 σταθμούς και 20,2 χλμ. Δημιουργείται έτσι ένα πολύ σημαντικό δίκτυο Μετρό για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
2. Την ολοκλήρωση των περιφερειακών αξόνων του Λεκανοπεδίου, έτσι ώστε η οδική κυκλοφορία να διοχετεύεται εκτός των οικιστικών περιοχών. Το 2013 η Αττική θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό δίκτυο με περισσότερα από 170 χλμ. σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων με Ανισόπεδους Κόμβους. Αυτό επιτυγχάνεται:
Ø Με την κατασκευή των 55 χλμ. των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής, με σύμβαση παραχώρησης.
Ø Με την κατασκευή στο πλαίσιο της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου και άλλων 28,5 χλμ., αυτοκινητόδρομων ως Δημόσιων Έργων, προϋπολογισμού άλλων 350 εκατ. ευρώ, όπως της Λεωφόρου Κύμης, της επέκτασης της οδού του Λαυρίου με παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου, του περιφερειακού άξονα Παιανίας – Μαρκόπουλου με παράκαμψη Κορωπίου και της μερικής υπογειοποίησής της Λ. Αλεξάνδρας. Επίσης, θα κατασκευαστεί και αναβαθμιστεί το παράπλευρο δίκτυο του άξονα Μαρκοπούλου – Λαυρίου σε μήκος 40 χλμ.
Ø Με την διαπλάτυνση της Λ. Κηφισού από τις Τρεις Γέφυρες έως τον Κόμβο Μεταμόρφωσης, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
3. Τις συμπληρωματικές συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που θα υποστηρίζουν τον κορμό της συγκοινωνιακής υποδομής της πόλης, όπως η δημιουργία χώρων στάθμευσης στο Μετρό και σε άλλα κομβικά σημεία του Λεκανοπεδίου (π.χ. Κορωπί, Παλλήνη, Κάντζα) και η βελτιστοποίηση της ροής των οχημάτων στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας.
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής υλοποιούν τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών και των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των εμπλεκόμενων Δήμων (Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας & Κορωπίου). Είναι ένα πραγματικά στρατηγικό έργο για την Αττική, καθώς:
Ø Ολοκληρώνει τον εσωτερικό περιφερειακό της δακτύλιο.
Ø Αναβαθμίζει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τη ζωή των κατοίκων της.
Ø Σταματούν οι περιπορείες των αυτοκινήτων από και προς το κέντρο αλλά και τις παραλίες της Αττικής και μειώνονται θεαματικά τα οχηματοχιλιόμετρα με συνακόλουθο μεγάλο περιβαλλοντικό, χρονικό και οικονομικό-ενεργειακό όφελος.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για να διανυθούν σήμερα τα 14,5 χλμ. από τον Α/Κ της Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφ. Ποσειδώνος, δαπανούν οι οδηγοί, σε ώρες εκτός αιχμής, πάνω από 40 λεπτά. Ο χρόνος αυτός θα περιοριστεί στα 8 με 10 λεπτά ακόμη και για τις φορτωμένες κυκλοφοριακά ώρες.
Για τη διαδρομή από τον Α/Κ Κατεχάκη μέχρι τα νότια παράλια, οι οδηγοί δαπανούν σήμερα σαφώς περισσότερο από 1 ώρα. Με τον προβλεπόμενο Νέο Οδικό Άξονα μέσω της μεγάλης Σήραγγας Υμηττού, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στα 13 με 15 λεπτά.
Επτά (7) είναι οι κύριες συνιστώσες της προσφοράς του έργου αυτού στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου:
1) Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού ολοκληρώνει τον μεγάλο εσωτερικό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου και διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης με αποτέλεσμα την ανακούφιση τόσο των νοτίων όσο και των κεντρικών περιοχών της Αθήνας αφού μειώνεται σημαντικά η διαμπερής κυκλοφορία.
2) Μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, λόγω της μείωσης τόσο των διανυόμενων αποστάσεων και συνολικών χρόνων διαδρομών όσο και της αύξησης των μέσων ταχυτήτων πέραν των χαμηλών ορίων που οδηγούν στην έκλυση αυξημένων ρύπων.
3) Η μεγάλη σήραγγα Υμηττού ενώνει πλέον απ’ ευθείας το Λεκανοπέδιο με τα Μεσόγεια επιτρέποντας ταχεία μετάβαση από μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου προς το Αεροδρόμιο και τα Νότια παράλια της Αττικής
4) Οργανώνει την ανάπτυξη των περιοχών της Ανατολικής και της Νότιας Αττικής μέσα από ένα πλήρες δίκτυο αναβαθμισμένων αξόνων (Αττική Οδός, Λεωφ. Λαυρίου, Σήραγγα Υμηττού – Ραφήνα, Σήραγγα Υμηττού – Λεωφ. Βάρης Κορωπίου – Αγία Μαρίνα στο ύψος της παραλιακής μετά τη Βάρκιζα), αφού πλέον οι οδικοί άξονες θα προηγούνται της οικιστικής ανάπτυξης.
5) Βάζει τις βάσεις για την απ’ ευθείας διοχέτευση της κυκλοφορίας από το νότιο και ανατολικό Λεκανοπέδιο, προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, με την προβλεπόμενη επέκτασή του μέχρι την Εθνική μας Οδό, στην περιοχή Αφιδνών, μήκους 25 χλμ., οπότε θα εκτονώνει απ’ ευθείας σχεδόν το μισό Λεκανοπέδιο της Αττικής. Έτσι δημιουργείται και ο εξωτερικός μεγάλος δακτύλιος του Λεκανοπεδίου.
6) Γρήγορη σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου
7) Αναβαθμίζει τα επίπεδα Οδικής Ασφάλειας και δίνει τη δυνατότητα για αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις σε αρκετούς Δήμους της Αττικής.
Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου:
Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής περιλαμβάνουν:
1) Τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από την νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως την Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
2) Τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 3,5 χλμ, με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 7,5 χλμ.
3) Τον Οδικό Άξονα σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 17,0 χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
4) Τον Οδικό Άξονα Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 11,5 χλμ.
5) Την ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας, σε μήκος άλλων 2,9 χλμ. μέχρι τον Α/Κ Σπάτων, (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας)
6) Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,4 χλμ.
Αναλυτικότερα:
1) Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού από τη νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
Είναι στο σύνολό της ένα υπόγειο έργο, με άνετα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά της Αττικής Οδού (3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ). Παρακάμπτει και ανακουφίζει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τα αστικά κέντρα Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε όχι μόνο να μη θίγονται έστω και κατ’ ελάχιστο οι κάτοικοι των όμορων Δήμων.
Κατά μήκος της χάραξης προβλέπεται η ανάπτυξη πέντε (5) Ανισόπεδων Κόμβων Σακέτα, Ηλιούπολης, Κύπρου, Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος. Οι κόμβοι Ηλιουπόλεως και Κύπρου έχουν ανασχεδιαστεί και υπογειοποιηθεί στο κύριο μέρος τους.
Στο μέτωπο του Υμηττού, η χάραξη αναδύεται στην επιφάνεια μόνο για 250 μ., στην περιοχή του Ανισόπεδου Ημικόμβου Ηλιούπολης, σε τμήμα μη ορατό από τις κατοικημένες περιοχές. Προβλέπεται δε - και θα είναι στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου - η πυκνή φύτευση σε πλάτος 500 μέτρων κατά μήκος της οριογραμμής του οικιστικού ιστού στις περιοχές του Βύρωνα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, δηλαδή η πυκνή φύτευση περίπου 2.500 – 3.000 στρεμμάτων.
2) Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια
Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού έχει δύο ξεχωριστούς κλάδους (έναν για κάθε κατεύθυνση), αρχίζει αμέσως μετά τον Α/Κ Σακέτα, έχει μήκος 3,5 χλμ. και αναδύεται στην περιοχή Κορωπίου στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Κάθε κλάδος διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.
Οι προσβάσεις στα δύο μέτωπα της σήραγγας διαμορφώνονται σε μη ορατές περιοχές, ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο με ελαχιστοποίηση των εκσκαφών και προβλέπεται η κάλυψή τους με πυκνή φύτευση.
Μετά την έξοδο της σήραγγας ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο έτσι ώστε να μην είναι ορατός από το Λεκανοπέδιο των Μεσογείων και καταλήγει στον Α/Κ Μεσογείων.
Ο υπόψη Α/Κ Μεσογείων αποτελεί «Κόμβο Συστήματος» υπό την έννοια ότι σ’ αυτόν διακλαδίζονται δύο ανεξάρτητοι οδικοί άξονες, ο πρώτος προς Αεροδρόμιο και Ραφήνα και ο δεύτερος προς Αγία Μαρίνα στην Παραλιακή Λεωφόρο.
3) Ο Οδικός Άξονας σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα,
Ο αυτοκινητόδρομος αυτός συνεχίζει να ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο και όπου υπάρχει αστική ανάπτυξη, διαμορφώνεται σε όρυγμα. Στη διαμόρφωση των Ανισόπεδων Κόμβων στις Λεωφόρους Λαυρίου, Αττικής Οδού, Σταυρού-Ραφήνας και Λεωφ. Μαραθώνος (απόληξη προς Ραφήνα).
Η διατομή διαμορφώνεται με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και στα σημεία τομής με το τοπικό οδικό δίκτυο κατασκευάζονται ανισόπεδες διαβάσεις.
Στο τελευταίο τμήμα πριν από την Λεωφ. Μαραθώνος η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής και ενός αρχαιολογικού χώρου επέβαλαν τον σχεδιασμό του έργου σε σήραγγα, μήκους 1.000 μ. περίπου.
4) Ο Οδικός Άξονας Α/Κ Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας
Και ο άξονας αυτός είναι μείζονος περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής σημασίας, διότι συνδέει με οδό ταχείας κυκλοφορίας τις κεντρικές περιοχές του Λεκανοπεδίου με τις παραθαλάσσιες περιοχές. Αποσυμφορεί δε τόσο τον οικιστικό ιστό των νοτίων περιοχών όσο και τις βεβαρημένες Λεωφόρους Βάρης-Κορωπίου και Βουλιαγμένης.
Σχεδιάστηκε με διατομή δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα ασφαλείας, τύπου New Jersey.
Για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή δημιουργίας κινήτρων για νέα δόμηση, αποφεύγονται οι ενδιάμεσοι ανισόπεδοι κόμβοι. Διαμορφώνονται μόνον ένας Ανισόπεδος Κόμβος στη σύνδεση με την Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου και ένας κόμβος στην παραλιακή Λεωφόρο.
Μετά τη διασταύρωση με τη Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου και για την αποφυγή όχλησης στην αστικοποιημένη αυτή περιοχή, διαμορφώνεται μία σήραγγα 700 μ. περίπου.
5) Η ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας
Πρόκειται για την επέκταση της υφιστάμενης Αττικής Οδού μέχρι τη σύνδεση με τον προβλεπόμενο Νέο Οδικό Άξονα, από Α/Κ Μεσογείων προς Ραφήνα. Ολοκληρώνεται έτσι η βόρεια σύνδεση της Αττικής Οδού με τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής.
6) Η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος
Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Μεγάλου Πάρκου του Ελληνικού, διαμορφώνεται ενιαίος χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο. Για να επιτευχθεί αυτό σχεδιάστηκε ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, στο κρίσιμο τμήμα της διέλευσης από το Πάρκο, μήκους 1,4 χλμ.
Η διατομή διαμορφώνεται με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.
Σύστημα Διοδίων
Θέλω να τονίσω ότι στους Νέους Αυτοκινητοδρόμους Αττικής θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα ώστε τα διόδια να καταβάλλονται ανά χλμ, δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν, που είναι και το δίκαιο σύστημα. Βεβαίως, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής διοδίων με χειροκίνητο σύστημα.
Τα διόδια αποτελούν βασικό αντικείμενο του ανταγωνισμού στον διαγωνισμό και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα διόδια μπορεί να είναι φθηνότερα από τα διόδια στην υφιστάμενη Αττική Οδό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ακριβότερα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)